Neobično drvo nasred Ludbrega

Ludbreg, gradić od 9 i pol tisuća stanovnika u Varaždinskoj županiji, ubrzano se razvija. Posadili su ondje posve neobično drvo - za moderne ljude vrlo praktično te ekološki osviješteno.
 
Mladi su rado prigrlili novo okupljalište u središtu Ludbrega - ispod krošnje koja sunčevu energiju pretvara u električnu. To je tzv. pametno drvo, s utičnicama za punjenje uređaja, koje usto noću rasvjetljava trg. Lako i bez brige mobiteli i druge omiljene spravice, bez kojih teško možemo, vraćaju se u život uz pomoć zelene energije. Zanimljivih rješenja ima i u svijetu, ali u nas i u mnogo većim gradovima baš i ne.

Grad je potporu dobio od Fonda za zaštitu okoliša, a jedinstveno je rješenje prilagođeno izgledu trga. Što se tiče ideje, dizajna te izrade - plod je domaće pameti i ruku. Zanimanje su pokazali i gradovi iz priobalja, te iz Austrije, Italije i Slovenije. Nedavno smo radili sličnu varijantu ovome - u obliku palme, a imamo i upita za masline… Nama je ipak važnije da se razvije svijest kod građana da se energija sunca može vrlo jednostavno uhvatiti i iskoristiti, ističe Dražen Crnković, autor solarne punionice.

Glavna je svrha punionice da napaja električne bicikle, za koje kotače proizvodi ista ludbreška tvrtka, kao i ekovozila u kojeg vozi ludbreški gradonačelnik. Upravo evo završavamo javnu nabavu za zamjenu klasične javne rasvjete s led rasvjetom koja troši vrlo malo. To je projekt preko nekih 3 milijuna kuna, opet u suradnji s Fondom. I nadamo se da ćemo na taj način pokazati da stremimo očuvanju okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije, otkriva Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

Ludbreška je atrakcija zanimljiva posjetiteljima, pa tako i osnovnoškolcima iz Varaždinskih Toplica koji su baš na vrijeme napunili svoje mobitele da mogu nazvati roditelje i ispripovijedati im svoje izletničke doživljaje, poput prve vožnje u električnome vozilu.