Magare u teći

Na jelovniku jednog zagrebačkog restorana pojavilo se magareće meso. Riječ je o izuzetno cijenjenoj namirnici, koja se može pripremati na raznovrsne načine. Dok je u Istri magareće meso delicija, u Dalmaciji ne mogu zamisliti da se magarac nađe na tanjuru, jer tovar je životinja koja se voli poput kućnog ljubimca.

Pregršt sunčevih zraka, vrhunska vina i gastronomske delicije i sve to u isto vrijeme? Zvuči neodvojivo i zaista je tako bilo u zagrebačkoj Cesarčevoj ulici u samom centru Zagreba gdje se u teći ovoga puta našlo magare. Zanimljiv je način kako je velika istarska vinarija obitelji Ravellico odlučila obilježiti 30. obljetnicu njihove prve etikete i 100. obljetnicu kad je pradjed došao iz Pirana blizinu Novigrada gdje su sad njihovi vinogradi. Oni su odlučili napraviti malu kontroverzu, pokazat kako njihovo vino ide i uz najzanimljivija jela, a najzanimljivije kontradiktorno jelo je pulin, odnosno pulić. U raznim dijelovima Istre su razni izrazi, a to je mladi, siroti magarac, kaže poznati gastronom Rene Bakalović. Siroti magarac priprema se dugo i na poseban način, a iako je riječ o vrhunskom gastro doživljaju, izaziva kontroverze.

Istarski žgvacet od pulića s njokima za društvo je pripremio kuhar Damir Tašner. Riječ je o mladom magarcu s njokima koji je u Istri prava gastro poslastica, dok primjerice Dalmatinci od toga zaziru smatrajući ga svetom životinjom. No, kako kaže gastronom Željko Šatović Gula: 'onim Hrvatima kojima je na srcu budućnost magarca, ti će se zalagati da budu na što više jelovnika. Ako ih počnemo jesti, njihova je budućnost zajamčena'. Možda zvuči malo cinično, ali mislim da je apsolutno točno, slaže se i Bakalović.