Poznati dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja

Odbor Nagrade Vladimir Nazor proglasio je dobitnike za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za prošlu godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Za svako područje dodijeljene su nagrade za životno djelo umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske te godišnje nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom 2015. godine.

Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je Pavao Pavličić, a godišnju nagradu Delimir Rešicki za zbirku 'Lovci u snijegu'. Alfi Kabiljo dobio je nagradu za životno djelo na području glazbe, dok je godišnja nagrada pripala Aljoši Juriniću za pijanistički recital posvećen opusima Frédérica Chopina.

Nagrada za životno djelo s područja filmske umjetnosti pripala je Eduardu Galiću, a godišnja Ivoni Juki za scenarij i režiju filma 'Ti mene nosiš'. Na području likovnih i primijenjenih umjetnosti nagrada za životno djelo dodijeljena je Zlatku Keseru, a godišnja Svjetlanu Junakoviću za izložbu 'Radi se o tom da zaustavim konja' u Gliptoteci HAZU.

Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti pripala je Ivici Boban, a godišnja Anji Šovagović za ulogu Violet Weston u predstavi 'Kolovoz u okrugu Osage' Gradskog dramskog kazališta Gavelle. Josip Uhlik dobio je nagradu za životno djelo s područja arhitekture i urbanizma, a Radionici arhitekture i Vanji Iliću godišnja nagrada za Muzej vučedolske kulture.

Odluku o nagradama donio je Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 24. svibnja, a svečanost dodjele održat će se 19. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu