Festival antike Pula Superiorvm od 9. do 12. lipnja

Petnaesti dani antike Pula Superiorvm održavaju se od 9. do 12 . lipnja u Puli, a u sklopu svečanog početka tog festivala otvorena je izložba 'Stopama rimskih agrimensora'.

Bogat program održava se na nekoliko mjesta u Puli i Nezakciju. 15. Dani antike svečano su otvoreni u lođi gradske vijećnice izložbom 'Stopama rimskih agrimensora'. Agrimensori su bili rimski zemljomjeritelji, pa se tako u prvom, uvodnom dijelu izložbe na znanstveno-popularan način obrađuje tema rimske centurijacije Istre i katastarske podjele zemljišta iz rimskog doba.

U drugom, edukativnom dijelu izložbe obrađena je tema rimske centurijacije Istre i rimskoga 'geodetskog' instrumenta za viziranje (groma). Istog se dana mogla pogledati i modna revija 'Tijara model managementa', zatim premijera lutkarske predstave 'Pipove antičke pustolovine - drevni Rim' u izvedbi Teatra Naranče i dokumentarni film 'Veliki muzej'.

Dani antike prvi će put ponuditi antičke filmske večeri u suradnji s udrugom ljubitelja filma 'RARE'. Filmske će se projekcije prikazivati do 11. lipnja na Forumu, a moći će se pogledati nagrađivani igrani, povijesni i dokumentarni filmovi. U petak i subotu ujutro u Parku grada Graza moći će se posjetiti međunarodni Rimski tabor i pogledati dječji kostimirani defile.

Festival će ove godine ponuditi i znanstveno-popularni program u suradnji s Istarskim povijesnim društvom, edukativne radionice 'Pisanje u antici' te u petak na Forumu tribinu 'Kako su ONE stvarale rimsku Pulu'.

Borbe gladijatora, jedini program koji se naplaćuje, izvest će se 11. lipnja od 19.45 do 21 sat u pulskoj Areni. Posljednjega dana, u nedjelju na arheološkom lokalitetu Nezakciju u Valturi na programu je besplatna predstava i prikaz civilizacije Histra u Nezakciju te Rimsko-histarska bitka.