Složna braća kuću grade

Stara poslovica kaže: 'Složna braća kuću grade, a nesložna je razgrađuju'. Junaci ove priče cijeli se život vode tom poslovicom, a uz kuću odnedavno izgrađuju i neobičan park.

Iza sedam gora i sedam mora, u malom slavonskom selu Malino žive petorica braće. Zajedno su voljeli odlaziti u šumu i skupljati neobične grane i velike panjeve, a kada su svoje dvorište zatrpali drvima, Zoran, jedan od braće Pavletić došao je na genijalnu ideju. Dvorište će jednog dana biti park skulptura –Šuma  Striborova. Malik i domaći… i baka i snaha i…

Pavletići nisu slučajno zapeli u bajci. Mi smo tragom prezimena Pavletić došli u Lipovljane gdje smo saznali da je naš djed radio kao lugar za Josipa Kozarca gdje je napisana 'Tena' koja je isto bila Pavletić. Pa smo došli na ideju da napravimo skulpturu Tene. Svidio nam se rad u drvetu pa smo nastavili dalje, objašnjava Zoran.

Osnovali su udrugu Arteco u koju su se uključili svi članovi uže obitelji. Vrijedni Danijel, glavni projektant Zoran, uvijek nasmijani Zdenko, tajanstveni Zdravko i glavni zafrkant Marinko. Ah da, ne smijemo zaboraviti glavu obitelji. Otac je taj koji petoricu braće drži na oku i pazi da među njima vlada sloga. No, posao ne bi funkcionirao da nisu pametno podijelili uloge. Snage su udružili i u izradi fascinantnog konja od vinove loze teškog 200 kg. Da ga izrade trebalo ima je 2 tjedna i 600 komada vijaka.

Braća Pavletić završetak parka planiraju do ljeta, prije sezone godišnjih odmora. Prkom žele u svojoj općini Oriovac, selo Malino razviti turizam. U park žele pozvati ljude da dođu i vide da se nešto za pokazat ima.  Kako bi sve bilo spremno na vrijeme, momci su se ozbiljno prihvatili posla. Dio na dvorištu, a dio u radionici koju je napravio Zoran i u koju se katkad sam zatvori. To mu je oaza mira koja čuva bezbroj likova i priča. U radionici nerijetko satima neprekidno radi, ali uvijek jednim okom prati što se događa u dvorištu. Nadgleda braću, ali i iščekuje zainteresirane prolaznike…  Ili prolaznice.

Zapravo, ovoj bajci  o složnoj braći jedino nedostaju princeze koje će im ugrijati srca i brinuti se za njihove nježne umjetničke duše.