Može li kava biti umjetničko djelo?

Umjetnost ukrašavanja kave različitim motivima, popularni latte art sve je popularnija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Denis Alijagić i Siniša Popović mladi su baristi koji se pripremaju za svjetsko natjecanje u latte artu. Njihove su kave prava poslastica, baš kao i crteži kojima ih ukrašavaju.

Siniša s kavom radi već četiri godine, kaže. Zavolio sam taj latte art, odnosno crtanje po kavi. Strast prema late artu se razvila još prije 5-6 godina kad mi je došao jedan od rijetkih barista koji zna raditi late art. Siniša i Denis pravi su majstori u ukrašavanju kave različitim motivima, a nema ljepšeg osjećaja nego kad svojim inspirativnim uracima izmame osmijeh ljubiteljima kave. Osnova su dvije rozete, jedna veća i jedna manja. Sa strane se žličicom stavi pjenica bijela, i s iglom za iscrtavanje se naprave osnovni oblici, otkriva Siniša. Kao u svemu, npr. u plesu, treba se opustiti. Pratiti ritam, da se naviknete na opremu i imate svoj mir, dodaje Denis.

Anela Martinović modna je novinarka kojoj je ispijanje kavice svakodnevni ritual. Za mene kava znači početak radnog dana budući da uglavnom pijem ujutro. Jako mi je bitno da je kava jako dobra. Siniša me uvijek iznenadi nekim novim crtežom, tako da je to bolje nego gatanje u kavi. Nekad smo gledali u talog, sad gledamo u pjenu.

Srce, labudi, djetelina… Sve su to motivi koji se mogu vidjeti u šalicama kave koju spravljaju ova dvojica barista. Anelini omiljeni baristi pripremaju se za svjetsko natjecanje kave u crtanju različitih motiva. Ako je suditi po onome što su pokazali ispred naših kamera - visoko mjesto im je osigurano!