Izbacimo otpad iz naših nacionalnih parkova

Nacionalni parkovi i parkovi prirode naše su neprocjenjivo blago. Pazimo ih i čuvamo. Nikad dovoljno. Neodgovorni pojedinci ostavit će stari automobil u šumi, rijeci, na putu, u polju… dok ih odgovorni pojedinci ipak uklanjaju.

Iz nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj je u proteklih 12 godina uklonjeno više od 15 000 automobilskih olupina. Romeo Ibrišević ih je prvo počeo uklanjati, a onda je nastao i njegov projekt fotografiranja olupina te suradnja s poznatim slikarima koji bi fotografije isprintane na platnu dovršavali raznim motivima.

Berber, Kovačić, Splivalo, Oreb, Kuliš, Komljenović… samo su neka zvučna slikarska imena koja su već sudjelovala u oslikavanju fotografija. Svaki od njih udahnuo je olupini neki novi motiv, izgled i svoj slikarski izričaj. Slike upozoravaju na važnost reciklaže, spašavanja naših šuma i voda, a u planu je i izložba te prodaja u humanitarne svrhe.

Romeo Ibrišević za sebe kaže: Ja sam fotograf koji snima prirodu, radim kalendare, od toga živim. A pokraj auto olupina ne mogu proći mirne duše i reći da me se to apsolutno ne tiče, da nemam s tim nikakve veze. Nego mogu zvati ekipu i reći 'hajmo ljudi to maknuti'. Iako postoje tvrtke koje daju novac za olupine jer im je to sirovina koju recikliraju, mnogi će radije baciti stari automobil u prirodu, nego ga prodati. Jedan indijanski poglavica je rekao prije dosta godina da kada zagadimo zadnji potok, kad uhvatimo zadnju ribu i posiječemo zadnje drvo, shvatit ćemo da novac ne možemo jesti. Ja samo podsjećam da ne možemo u pitku vodu baciti olupinu, ne možemo ostavljati sve ono što nam je višak na mjesta gdje nam se sviđa, ističe Romeo.  

Pa ako i vi vidite neku olupinu u moru, rijeci, potoku, šumi… prijavite ili organizirajte ekipu i uklonite.