Koke misice

Jeste li znali da koke mogu biti ljubimci i natjecati se na izložbama? Ne vjerujete? Pogledajte… 

U Šenkovcu kod Čakovca golubovi paunaši, nizozemske bjelokape kokice, japanske svilene kokoši, nunbijske grlice, crvene rozele i američke brame. Sve - ljubimice Ivana Domunkoša. Pernata idila u dvorištu. Ljubav prema tim stvorenjima kod Ivana se razvila još u ranom djetinjstvu. Počeo je s golubovima, pa je prešao na papige, s papiga na paunove, pa na zlatne fazane, danas ima kokoši.
Ivanove kokice žive u prosjeku 8 do 12 godina. Smatra ih članovima obitelji i vodi na izložbe gdje često osvajaju nagrade. Njegovi ljubimci i na domaćim i na inozemnim izložbama pobjeđuju. Iako nema novčane koristi, Ivan izložbe voli. A ako mislite da ih za to ne treba pripremati - varate se.  Recimo, nizozemske bjelokape kokice se ne šišaju, ali pijetlovi te vrste da. A suci procjenjuju i ocjenjuje je li šišan na vrijeme, je li mu iščupano koje pero radi boljeg izgleda… Američki brama za izložbu treba biti samo čist, a najbolje se očisti sam u mješavini piljevine s pijeskom.

Svaka vrsta koka ima svog pijetla, a pijetlovi se često kljucaju i svađaju pa ih Ivan ne pušta na dvorište istodobno. No, za potrebe snimanja, pustio ih je. Bili su jako miroljubivi.