'ReWrite of Spring' Larsa Møllera večeras u MSU-u

Večerasu u 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a, Jazz orkestar HRT-a uz Larsa Møllera, dirigenta, skladatelja i saksofonistu završava svoj ovogodišnji ciklus koncerata.


Dugogodišnji partner Jazz orkestra HRT-a, Lars Møller, s oduševljenjem je komentirao tu suradnju. Jazz orkestar HRT-a podignuo je svirku na visoku razinu, moćan je i u njemu sviraju sjajni glazbenici koji imaju dobar odnos prema glazbi, koji djeluju u dobrom duhu, otvoreni su, poduzimaju zajedničke napore kako bi još bolje svirali. Oduševljen sam njihovim entuzijazmom i vještinom. Sviđa mi se kako solisti oboje izvedbe, kao i mnogo toga što radi ritam sekcija. Neizmjerno je važno što je orkestar posvećen stvaranju glazbe na umjetničkoj razini, što je spreman izvoditi novu, ali i glazbu najvažnijih skladatelja tog idioma. Veliko je zadovoljstvo raditi s njima.

Tijekom niza zajedničkih koncerata saksofonist, skladatelj i dirigent Møller, rođen 1966. u Kopenhagenu, hrvatskim je glazbenicima prenosio svoje bogato iskustvo, otkrivajući nove struje u jazz glazbi. Naime, jedan je od najpoznatijih skandinavskih jazz glazbenika, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, uz ostalo danskoga Grammyja za najbolji CD, nagrade The JASA i počasne nagrade The Danish Jazz, Beat and Folk Composer Societyja. Nastupao je diljem Europe, te u SAD-u, Kini, Brazilu, Australiji i u zemljama Dalekog istoka. Tijekom karijere svirao je s uglednim svjetskim jazzistima, među kojima s Tootsom Thielemansom, Hermetom Pascoalom, Jimmyjem Cobbom, Martialom Solalom, Mariom Schneider, Jerryjem Bergonziem, Tomom Harrellom, Jimom McNeelyjem, Bobom Stensonom i mnogobrojnim danskim glazbenicima. Od 2002. stalni je član Big Banda Danskog radija. Kao skladatelj i solist surađivao je s vodećim danskim i europskim orkestrima, među ostalim i s European Broadcasting Union Big Bandom i Filharmonijskim orkestrom iz Kopenhagena.

Nakon što je godinama živio u New Yorku, gdje se i školovao (na tamošnjoj New School predavao mu je Dave Liebman), posvetio se proučavanju i izvođenju indijske glazbe. Od 1995. do 2001. sa svojim je sastavom, u kojem su svirali pijanist Jacob Christoffesen, kontrabasist Thomas Ovesen i bubnjar i tablist Ole Theill, objavio pet albuma, među kojima i Kaleidoscope koji je 2000. proglašen najboljim CD-om danskoga jazza. Na snimanju njegovih albuma sudjelovali su poznati jazz glazbenici poput NHØ Pedersena, Billyja Harta, Geri Allen i Bustera Williamsa.

U novije vrijeme posvetio se proučavanju i obradi Posvećenja proljeća Igora Stravinskog. To je djelo već bilo na meti jazz glazbenika koji su poželjeli istaknuti utjecaj koji je imalo na brojna nevjerojatna  ostvarenja koja su se pojavila u posljednjih sto godina. Nakon što je poznati trio The Bad Plus obradio Posvećenje proljeća na osebujan način, isto je u povodu stote godišnjice njegova nastanka napravio Lars Møller, ali u kontekstu jazz orkestra i na vlastiti način. (Davor Hrvoj)


Izravni prijenos koncerta možete pratiti na HR3 na radio prijamnicima ili putem platforme HRTi.