Otkrivamo najatraktivnije festivale ovoga ljeta

Za početak, možemo najaviti tri iznimna festivala - Seasplash, Dimensions i Outlook, koji će se ovoga ljeta održati u pulskoj Areni i tvrđavi Punta Christo u Štinjanu, pulskom prigradskom naselju.

Prvi je na redu Seasplash festival, koji će se održati od 21. do 24. srpnja na lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo uz bogati sadržaj: četiri dana glazbe na sedam pozornica, dnevni program na plaži, kampiranje, kulturni i sportski program, radionice, bazar i chill out zonu, rekla je predstavnica organizatora Maja Gujinović. Seasplash će ove godine biti posvećen sound system kulturi, a predstavit će većinu domaćih sound systema te poneki gostujući iz inozemstva. Nastupit će poznati strani izvođači kao što su Don Letts, O.B.F Sound System i Abassi Hi Power te domaće snage poput Digitrona, prvog hrvatskog sound systema i Filipa Motovunskog.

Kultna britanska skupina, začetnici trip-hopa Massive Attack otvorit će Dimensions festival 24. kolovoza u pulskoj Areni. Nakon toga, Dimensions festival nastavlja se od 25. do 28. kolovoza na tvrđavi Punta Christo, uz brojna poznata imena iz techno, house, jazz i soul svijeta. Nastupit će, među ostalima, cijenjeni američki saksofonist Kamasi Washington, jedan od rodonačelnika house glazbe Moodyman, čikaški pionir house glazbe Larry Heard, poznat i kao Mr. Fingers, te eksperimentalna jazz-fusion skupina Moritz von Oswald Trio, u kojoj bubnjeve svira nigerijski glazbenik Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda i otac afrobeata.

Outlook festival, od 31. kolovoza do 4. rujna, ove će godine, također u Areni, otvoriti Damian JR. GONG Marley, najmlađi sin legendarnog Boba Marleya, koji je i sam vrlo uspješan reggae i dancehall glazbenik. Nakon Marleya, na tvrđavi publiku će rasplesati pionir drum & bassa Roni Size i dubstep kralj Benga, dancehall scenu predvode Million Stylez, a hip-hop će predstavljati The High Focus Records i dr. Outlook će međunarodnoj publici predstaviti niz domaćih i regionalnih izvođača, kao što su Elemental, Kandžija i Gole žene, te jednog od najplodnijih drum & bass producenata Filipa Motovunskog.

Široke visoravni mjestašca Primišlja pored Slunja i ove godine će biti plesni podij, ali i duhovno utočište članovima svjetskog trance plemena, svojevrsnim nasljednicima hippy pokreta. Razlog tome je međunarodno poznati festival Momento Demento koji se ove godine održava 25. srpnja.

Glazbena brojalica završava najvećim glazbenim festivalom Ultra Europe koji se od 15. do 17. srpnja održava u Splitu. Tako se grad pod Marjanom ponovno našao uz rame Ibizi, Rio de Janeiru ili Tokiju. Kolektivna euforija, sati dobre zabave te odlična glazba standard su Ultrina menija.