Majstori TV – televizija Obrtničke i industrijske graditeljske škole

Dimnjačari, fasaderi, staklari… zanimanja su koja možda više nisu toliko atraktivna, no da bi ih takvima opet učinila, učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole zasukali su rukave i snimili promotivni film o njima.

Iskustvo snimanja, izrade intervjua i montaže izbrusili su u svojem malom školskom tv-studiju gdje su u studenom prošle godine započeli sa prvom školskom internetskom televizijom – Majstori TV.

Ekipa Majstor TV-a rado je ugostila HRT ekipu Dobrog jutra. Pokazali su svoje umijeće te želju da svojim radom razbiju predrasude da su učenici obrtničkih škola lošiji. Htjeli smo pokazati da naša djeca mogu, hoće i žele, ističe Silvia Vladić Vrban, prof. Uz pomoć škole nabavili su potrebnu opremu, a da bi mogli konkurirati na raznim natječajima, i da mogu dobiti i pomoć grada osnovali su i udrugu Media talenti.

Osim što su prva obrtnička televizija, njihovih se nekoliko uradaka već odgledalo puno puta na YouTubeu, a i napravili su promotivni film 'Rušimo predrasude – žene u muškim zanimanjima' gdje promoviraju zanimanja za koja se izučavaju te pokušavaju suzbiti predrasude kako su to isključivo muška zanimanja. Školu trenutačno polazi 50-ak učenica, dakle, škola nije isključivo muška. Imaju jedinu fasaderku u Hrvatskoj, jedinu armiračicu, dvije bageristice, pet dimnjačarki, desetak staklarica...Kroz film su htjeli pokazati za koje se sve zanimanja mogu obrazovati u školi, što se radi u određenim zanimanjima te kako izgleda njihova praksa i, naravno, da djevojke mogu biti sve što požele. Sad je vrijeme upisa, a ovim filmom smo htjeli pokazati kako stoje stvari u našoj školi. Trogodišnja smo škola, nemamo bodovni prag i odmah nekako u startu se zna da nam dolaze učenici koji nisu imali dovoljni broj bodova za neke druge škole, govori prof. Vladić Vrban.  

No to ne znači da se u školu ne radi puno i dobro. A dokaz tome je i prva obrtnička školska televizija.