Festival ljubavne poezije u Samoboru

U Samoboru danas počinje lijep Festival ljubavne poezije. Spomen je to na jednu od najpoznatijih ljubavnih priča toga grada.

U Prolazu hrvatskih pjesnika, između ruža i stihova jedan je grob, koji priča priču o samoborskom Romeu i Juliji. Lijepa Ljubica - Julijana Cantilly (1812.-1842.), kći bogatog trgovca, i siromašni pjesnik ilirac Stanko Vraz (1810. – 1851.). Ljubav kojoj nije bilo suđeno. Legenda kaže da je jednoga dana ilirac iz Štajerske Stanko Vraz sišao iz diližanse u Samoboru, a postaja je bila na glavnom gradskom trgu i kako je izišao iz kočije tako je na balkonu ugledao prekrasne Ljubičine oči, otkriva Vesna Burić, organizatorica Festivala ljubavne poezije u Samoboru.

Samobor je u to vrijeme bio okupljalište Iliraca. I to u kući u kojoj se danas nalazi muzej. Sastajali su se tu Petar PreradovićDragutin Rakovac, Ljudevit Gaj, koji je bio i ujak Vrazove najveće ljubavi. Ostale su nam 'Đulabije', prekrasne knjiga stihova Stanka Vraza koja je u ono vrijeme dok su muževima preporoda bile važne budnice, ženama su bili važniji stihovi Stankove 'Đulabije', ističe Vesna. U Đulabijama je Vraz opjevao ljubav svoga života, a u spomen na nju u lipnju se ovdje održava Festival ljubavne poezije. Tijekom 27 godina, u lipnju obično ovamo dolazi pedesetak hrvatskih književnika. Čitaju svoje nove ljubavne pjesme, pjesme se tiskaju, u manju knjigu 'Ljubica'. Nakon 20 godina smo izdali čak antologiju, hvali Festival pjesnik Josip Prudeus čija je želja da na Festival dođu svi, prolaznici, izletnici, učenici, učitelji hrvatskog jezike…

Festival otvaraju ljubavni filmovi. Uz samoborske pjesnike u programu sudjeluju i djeca koja će pokazati kako oni doživljavaju eterični svijet poezije. Sutra će biti i glazbena večer u spomena Arsena Dedića, koji je rado dolazio na Festival. Matija Dedić svirat će Arsenovu glazbu. Festival završava u subotu čitanjem stihova novostvorenih ljubavnih pjesama.

Organizatori se nadaju da će Samobor jednoga dana biti hrvatska Verona. Jer osim svoje nadaleko poznate ljepote ima i svoje Romea i Juliju. Ljubavnu priču koja je obilježila povijest grada, ali i hrvatske književnosti.