U Meksiku postavili repliku Sikstinske kapele

Meksikanci ne moraju u Rim kako bi se divili Michelangelovim freskama u Sikstini, replika najpoznatije svjetske kapele postavljena je u srijedu u meksičkom glavnom gradu.

Ovo je prvi put u 500 godina da je Sikstinska kapela 'izvezena' izvan Rima. Na prvi pogled sve, osim poda, izgleda autentično. Samo oni koji dotaknu zidove kapele, shvatit će da su oni od tkanine. Kako bi reproducirali freske fotografi su proveli 170 noći u Sikstinskoj kapeli. Fotografirali su je iz svakog ugla i zatim svoj rad otisnuli na tkanini.

Ukupno je za izradu replike bilo potrebno 2,6 milijuna fotografija, rekao je direktor i pokretač projekta Antonio Berumen. I dok se original stvarao osam godina, replika je podignuta za mjesec dana. Postavljena je na Trgu Republike u Mexicu. Berumen je dobio ideju prije dvije godine kada je vidio jednu osamdesetogodišnju Meksikanku kako plače u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu.

Došla je iz Pachuce, u srednjem Meksiku, i do tad je jedva koji put napustila svoje naselje. Tada je pomislio na sve one koji nikada neće imati prigodu diviti se toj kulturnoj baštini i krenuo u misiju da kapelu dovede u Meksiko. U projekt je uključio inženjere, arhitekte, fotografe, dizajnere, riješio pitanje autorskih prava s Vatikanom i našao financijere. Projekt je koštao više od dva milijuna eura.

Do 30. lipnja ulaz u 'Sikstinsku kapelu' na meksičkom trgu svima će biti besplatan. Replika duga 78 i visoka 27 metara potom će biti rastavljena i krenut će na turneju po 31 meksičkoj saveznoj državi u iduće tri godine.