Da je grad osoba, kakva bi bila?

Možete li grad u kojem živite zamisliti kao osobu? Kako izgleda, što voli, što nosi sa sobom, a što u sebi... Tim se pitanjima bavi zanimljiv antropološko-umjetnički projekt koji je osmislila Zagrepčanka rođenjem, a putnica odabirom, Marija Biljan.

Da je grad osoba, kakva bi bila?


Projekt 'Grad kao osoba', koji je osmislila Marija Biljan, nudi odgovore. Kako ona često odleprša iz svoga rodnog Zagreba i skrasi se na nekoliko mjeseci u nekom drugom gradu, zatekli smo je u Italiji, točnije na Siciliji u selu Nikolosi u podnožju Etne. Erupciju inspiracije za projekt nije dobila gledajući u taj vulkan. Projekt je nastao isto na putovanju i kad sam živjela u Valenciji prošle godine u Španjolskoj 5 mjeseci, objašnjava putem Skypea.

Marija Valenciju vidjela nešto drukčijim očima. Onda sam počela razmišljati o odnosu s gradovima konkretno s Valencijom i shvatila sam da taj grad ne volim da mi ne sjeda i da mi je naporan kao neka naporna osoba za razliku od Lisabona koji mi je bio kao najblji prijatelj. Ideja je rođena. Ljudi diljem svijeta zamišljaju gradove kao osobe, Marija ih pretvara u priče. Prvih par intervjua je dobro prošlo, zanimljivo i shvatila sam da iz toga treba izaći ilustracija. Do sada je skupila oko 50 priča, no mnoge čekaju ilustracije. Neki su gradovi postali osobe pričom i slikom.

Kakva bi osoba bio grad u kojem vi živite - zamislite, zabavno je...