Počinje najneobičniji akustični festival u Hrvatskoj

Danas će Veliku Goricu okupirati kantautori iz regije i svijeta jer počinje međunarodni Exposure music festival.

Ideja za međunarodni Exposure music festival rodila se u lipnju 2012., a godinu dana kasnije održana je prva 'Izložba kantautora', a ime je kasnije promijenjeno u Exposure music festival zbog međunarodnog karaktera festivala. Vedran Ivorek osmislio je Festival na 'kojem bi on sam volio nastupati' te je započeo potragu za partnerom. Našao ga je u tadašnjem predsjednika udruge Izlaz Tomislavu Šanteku. Tako je svjetlost dana je ugledao najneobičniji akustični festival u Hrvatskoj.

Na početku je bilo teško pridobiti ljude za suradnju jer projekt koji uključuje osam pozornica složenih u krug na kojoj svaki izvođač svira po jednu pjesmu u pet krugova bilo je teško vizualno predočiti bez fotografija i videozapisa. Suradnici su najbolje prihvaćali opis glazbenog 'Stonehendga' gdje su izvođači izloženi publici poput statua u parku. Exposure music festival traje dva dana i ugošćuje 16 izvođača, do sada ih je nastupilo 32, iz Hrvatske, Škotske, Irske, Srbije, Engleske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Vedran Ivorek, predsjednik udruge Izlaz i kantautor Stuart Neville, koji je pjesmom najavio ovogodišnje izdanje Festivala. Stuart dolazi iz Abardeena, Škotska. Nastupao je već na Exposure music festivalu i oduševio se Hrvatskom i Velikom Goricom. Ove godine voditi će i radionicu o pisanju pjesama kao predstavnik Vienna songwriting circlea.

Ovaj škotski pjevač i pisac pjesama, živi u Beču. Nastupa uglavnom sam, na ulici ili iza ugla, a na pozornicama zadnjih 10 godina. Frontmen je indie-rock banda 'Judo Push' koji je objavio svoj prvi album 2014., a solo izdaje svoj prvi ep 'Bright-eyed Young Things' koji izlazi u lipnju. Zadimljenim baritonom i akustičnom gitarom skladao je soundtrack za Cinéma Humaine dokumentarni film 'Horn'.