Svečani godišnji koncert FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić

Folklorni ansambl Studentskog kulturo umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić svečani godišnji koncert 'Oj, divojko miličice, nakiti mi dipličice' održavaju u više gradova Hrvatske.

Prvi su već odradili prošli petak u Bjelovaru, a večeras ih možete pogledati i poslušati u Novskoj. Sutra su u Đakovu, a veliku završnicu imaju 18. lipanja u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ulaz na koncerte u Bjelovaru, Novskoj i Đakovu je slobodan.Programom su zastupljene pjesme i plesovi iz cijele Hrvatske te običaji Hrvata iz Bosne i Hercegovine, a pripremili su i dvije nove koreografije na folklornoj sceni.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić osnovan je 1948. kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva, a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije 'Goranovaca' su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema svirci (tambure i tradicijski instrumenti), plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Vjeran poštivanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas ansambl izvodi folklorne plesove i pjesme: Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, otoka Krka, Dalmacije (Split, otok Korčula, Dubrovnik), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata - Bunjevaca, Hrvata iz mađarske Podravine te gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kanadi, Kini, Brazilu, Venezueli, Peruu, Meksiku, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.


Djevojke FA I. G. Kovačić  u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  pjesmom su najavile ovogodišnji svečani godišnji koncert: