Nogometni klub s najmlađim predsjednikom u Hrvatskoj

Predsjednici sportskih klubova kod nas su uglavnom političari ili gospodarstvenici, katkad iskusni sportaši veterani. No, nogometni klub Bjelovar ima najmlađeg predsjednika među nogometnim ligašima. Nije ni političar ni gospodarstvenik već bivši  igrač, a tek mu je  27 godina.

Josip Juraj Tominac bio je junior Dinama i dogurao do seniorske ekipe s reprezentativcima Badeljom, Tomečakom i Lovrenom. Nogomet je igrao u Švicarskoj, Austriji pa čak i u Kini. Bio je kapetan Bjelovara no zbog bolesti je morao stati. Nekadašnji kapetan preuzeo je predsjedničko kormilo. Preuzeo je ovaj posao kao da vodi tvrtku. On radi volonterski, a vjeruje da igrači zaslužuju poštenu nadoknadu.

Za uspjeh u vrhunskom nogometu uz trud i nadarenost treba se posložiti još štošta, a krene li naopako mnogi zažale što su zapustili školovanje. Josip Juraj pazio je na to pa je uz profesionalno bavljenje nogometom uspio završiti Agronomski fakultet. Neki prethodnici prije mene nisu poznavali srž nogometa. Nisu poznavali djecu, trenere, igrače. Ja ima tu privilegiju i sreću da to donekle znam, a ono što ne znam ne sramim se pitat iskusnije.

U bjelovarskom trećeligašu sve je puno mladih uglavnom domaćih igrača. Njihov se bivši kapetan, kažu, zasad dobro snašao u predsjedničkoj ulozi. Nekada je s nama dijelio svlačionicu i zna kako se treba odnosit, u tome je njegova najveća prednost, kažu i napominju da sada, kao predsjednik, za vrijeme utakmica ne ulazi u svlačionicu. Kažu još da je veliki motivator i zna podići ekipu. I nakon poraza motivira za nove pobjede. S mladim je igračima Bjelovar završio na drugom mjestu 3. lige, a jedini je stranac u ekipi Vinisius Hiberio, Brazilac kojem dobro ide s loptom, no malo teže s hrvatskim jezikom. U ovom sportu već dugo velike ribe jedu male i to je za predsjednika NK Bjelovara najveći problem hrvatskog nogometa. Bjelovarska nogometna škola izgradi mlade igrače, no već ih je 15-ak završilo u prvoligaškim klubovima u Zagrebu i Rijeci.

Nogometni klub s najmlađim predsjednikom jedan je od onih s najstarijim tribinama u Hrvatskoj. Vozio se ovdje i spidvej, a staro drveno derutno zdanje zaslužilo je mirovinu. Za dvije godine klub koji se zvao Oxford slavi 110 godina postojanja, a najveći bi mu dar bio novi stadion. Priželjkuju ga ne samo nogometaši nego i atletičari, no za sada je to za gradski proračun, čini se, prevelik zalogaj.