On razumije ljubav žene prema torbici

Upoznajte muškarca koji razumije ljubav žene i torbice. Danijel Živčić izrađuje torbe i remenje po vašoj želji, i to vlastitim rukama, baš onako kako se radilo prije stotine godina.

Kako u doba masovne proizvodnje i uvoza mogu opstati tradicionalni zanati? U današnje vrijeme kada je 'Made in China' na svakom koraku, popriličan je rizik baviti se samostalnom proizvodnjom – ručnom izradom proizvoda koji su na kraju kvalitetniji, ali i skuplji… Ipak, tradicija izrade torbi i remenja od prave kože desetljećima preživljava u središtu Zagreba zahvaljujući obitelji Živčić. Obrt je počeo raditi 1976., a Danijel je treća je generacija u obitelji kožnih galanterista. Još kao dječak svakodnevno je dolazio u radionicu i od oca učio posao. No tek u zrelijim godinama, nakon što je otac umro, preuzima obrt i potpuno mu se posvećuje.

Uza znanje pravoga galanterista možete naučiti razlikovati pravu kožu od skaja. U današnje vrijeme su tehnologije uznapredovale da prodavači skaja ili eko kože rade toliko kvalitetno da je po licu teško prepoznati. Neki mirišu da bi uočili razliku, ali to nije 100% točna metoda, upozorava Danijel. Razlika između kože i skaja, možete uočiti ako pogledate rub na koje se vidi je li unutrašnjost dlakava ili je tkanina.

Koliko je Danijel emotivno vezan za ovaj posao govori i to što više od pola stoljeća čuva torbicu koja je bila maturalni rad njegova oca. Uz to čuva i jednu od prvih torbica koju su sami oslikali. Iako postoje šablone prema kojima se izrađuje torba, mogućnosti za improvizaciju su velike pa često radi personalizirane predmete. Uz to i popravlja torbice. Ljudi dolaze s torbom za koju su vezani pa se ne mogu odvojiti. Mi smo hitna pomoć koja im riješi probleme.

Stari zanati gotovo da izumiru i jako je malo onih koji se njima bave. Ovako loša slika nije samo u Hrvatskoj nego i ostatku Europe. Zato si mali obrtnici poput Danijela međusobno pomažu. Kopče za svoje torbice nabavlja od malog obrtnika iz Francuske. Mi mali obrtnici se moramo držati zajedno, kaže Danijel, no pri tome napominje da surađuje i s velikim firmama zahvaljujući čemu dio robe i izvozi. Danijel Živčić u svojoj radionici nema šegrta, ali s obzirom na to da mu posao dobro ide, nada se da će da će biti zainteresiranih.

Danas kada se cijeni  unikatan proizvod i kada je velika nezaposlenost visokoobrazovanih, sve je aktivnija stara izreka: 'Imati zanat u rukama zlata vrijedi'.