U Petri otkriveno golemo ceremonijalno postolje

Golemo postolje za koje se pretpostavlja da je služilo u ceremonijalne svrhe, pronađeno je na mjestu svjetske baštine u drevnom gradu Petri u južnom Jordanu, javljaju britanski mediji pozivajući se na američki fakultet za orijentalne studije.

Postolje dugo kao olimpijski bazen i dvostruko šire, pronađeno je zakopano ispod pijeska zahvaljujući satelitskim snimkama i fotografijama bespilotnih letjelica i arheološkim istraživanjima na terenu. Prema pronađenim artefaktima postolje je sagrađeno sredinom II. stoljeća prije Krista, u doba procvata grada Petre.

Grad su osnovali Nabatejci, arapska nomadska plemena sjeverozapadne Arabije u IV. stoljeću prije Krista, koji su naseljavali područja današnjeg Jordana, Iraka, Sirije i Libanona. Istraživači kažu da se otkriće ne može usporediti ni s jednim drugim otkrićem na tom nalazištu.

Istraživanje su vodili Sarah Parcak sa Sveučilišta u Birminghamu i Christopher Tuttle, izvršni direktor Vijeća američkih prekomorskih istraživačkih centara, a opisali su ga kao otkriće 'skriveno njima pred nosom',  pronađeno zahvaljujući modernim tehnologijama.

Satelitske snimke pokazuju manje postolje unutar većega, koje su nekada krasili stupovi na jednoj strani i golemo stubište na drugoj. Petru svake godine posjećuju stotine tisuća turista, iako se taj broj smanjuje zbog sukoba s Islamskom državom u Siriji i Iraku. Petra je najpoznatija po Faraonskoj riznici isklesanoj u pješčenjaku populariziranoj u filmovima o Indiana Jonesu.