Animafest: Glavne nagrade filmovima "Kraj igre" i "Čarobna planina"

Britanski film "Kraj igre" Phila Mulloya osvojio je Grand Prix u konkurenciji kratkometražnog filma Animafesta, dok je najboljim dugometražnim filmom proglašena "Čarobna planina" rumunjske redateljice Ance Damian.

Glavna nagrada na Animafestu za kratkometražni film ujedno znači kvalifikaciju za nagradu Oscar. O nagradama u kratkometražnoj kategoriji odlučivali su Peter Lord, Normand Roger, Vjera Matković, Cecilia Traslavina i Raimund Krumme.

Svaki od članova žirija dodijelio je i jednu posebnu nagradu - Krumme filmu "Petrova šuma" Martine Meštrović, Traslavina filmu "Kraj ženski zatvor u Hohenecku" Volkera Schlechta i Alexandera Lahla, Matković filmu "Prije ljubavi" Igora Kovalyova, Lord filmu "Jelenji cvijet" Kangmina Kima a Roger filmu Periferija (Peripheria) Davida Coquarda Dassaulta.

Nagradu "Zlatni Zagreb" za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće žiri je dodijelio filmu "Zadana točka" Ryoa Orikase, a Nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije filmu "Tamni kaput" Jacka O'Shee.

Grand Prix u kategoriji Velikog natjecanja dugometražnog filma dodijelio je žiri u kojem su bili Justine Bannister, Marcy Page i Boško Picula.

Posebno priznanje žiri za dugometražni film dodijelio je filmu "Anomalisa" Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, za "originalnost, besprijekornost realizacije i nadrealistički prikaz emotivne i psihološke borbe jednog čovjeka te kao hommage pjevačici Cindy Lauper".

Eugene Kim, Corrie Francis Parks i Darko Vidačković odlučivali su o najboljem hrvatskom filmu. Najboljim su ocijenili bugarsko-hrvatsku koprodukciju "Putujuća zemlja" Ivana Bogdanova i Vessele Dantcheve, dok je "Grad duhova" Marka Dješke dobio posebno priznanje, koje je u ime njegova producenta, Zagreb filma, primio Vinko Brešan.

Isti je žiri dodijelio Nagradu "Dušan Vukotić" za najbolji studentski film - japanskoj autorici Shoko Hari za "Ono u što vjeruju", koja je video porukom zagrebačkoj publici zahvalila na hrvatskom, istaknuvši kako joj je velika čast što je nagrađena na tako velikom festivalu kao što je Animafest.

Dva posebna priznanja dodijelio je filmovima "O majci" Dine Velikovskaye i "Zvuk lizanja" Nadje Andrasev.

Najboljim site-specific animiranim radom, predstavljenom na Medijskoj fasadi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, proglašen je "Rađanje fašizma" hrvatskog autora Slobodana Tomića.

Dječji žiri (Dijana Bosnić, Franka Meštrović, Lucija Milić, Lucija Sabolić i Vid Trkulja) najboljim je filmom za djecu proglasio "Dobro došli u moj život" Elizabeth Ito, a filmu "Slijedi svoje srce" Roba O'Neilla posebno priznanje.

Po izboru publike nagrada Mr. M dodijeljena je kratkometražnom filmu "Nedjeljni ručak" Celine Devaux, te dugometražnom "Avril i izmišljeni svijet" Francka Ekincija i Christiana Desmaresa.

Zahvaljujući iznimnom odazivu publike i autora Animafest je protekli tjedan bio središte svjetske animacije - od 6. lipnja prikazano je ukupno više od 300 filmova, a imao je više od 200 inozemnih i domaćih gostiju.