Arheološka senzacija! Kod Angkor Wata otkriven golemi grad

Golemo urbano središte pored Angkor Wata, kambodžanskog kompleksa hramova iz 12. stoljeća, otkriveno je laserskim istraživanjem iz zraka, prenose britanski mediji.

Kompleks je najnovijim laserom, takozvanim lidarom, otkrila Kambodžanska arheološka lidar inicijativa, objavio je The Guardian. Ispod šume otkrili smo čitave gradove za koje nitko nije znao da su tamo, rekao je australski arheolog Damian Evans govoreći o projektu pokrenutom 2012. godine.

Te godine su u prvoj fazi najprije otkriveni manji urbani kompleksi, povezani mrežom cesta i kanala sa slavnim hramovima. Ovaj put smo otkrili cijelu stvar i ogromna je, velika kao Phnom Penh, rekao je Evans o najnovijim pronalascima koji su otkrili obrise masovnog grada sjeveroistočno od prethodnog nalazišta, na planini i nacionalnom parku Phnom Kulen.

Tehnika lidara funkcionira tako da se iz helikoptera ili aviona u tlo usmjeri laserska zraka, te se pri njezinom povratku mjeri u što se sudarila. Podaci, kojih je preko milijun svake četiri sekunde, potom sastavljaju sliku površine tla. Time se dobiva vrlo precizna topografska karta koja pokazuje sve geometrijske depresije i izbočine izgrađene ljudskom rukom.

Istraživanje iz 2015. najveće je zračno istraživanje arheološkog projekta, na 1901 kilometru, stoji u izvještaju Guardiana. Stručnjaci smatraju kako ovaj pronalazak ukazuje na urbano središte tada najvećeg carstva na svijetu. Damian Evans, koji je vodio projekt lidara istraživač je na Ecole Francaise d'Extreme Orient u Siem Reapu, kambodžanskom gradu blizu srednjovjekovnog nalazišta.