Znanstvenici otkrili kako smanjiti opasnost od moždanog udara

Opasnost od moždanog udara nakon 65 godine puno je manja kod osoba koje su bile u dobroj tjelesnoj formi u dobi između 45 i 50 godina, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Stroke.

Istraživanje je provedeno na gotovo 20.000 bijelaca u dobi od 45 i 50 godina, od kojih je 79 posto muškaraca. Sudionici su prošli testiranja kako bi se izmjerio njihov kardiorespiratorni kapacitet. Svrstani su u tri skupine: slaba tjelesna forma, srednja ili dobra.

Oni kojima je kardiorespiratorni kapacitet bio najviši smanjili su za 37 posto opasnost od moždanog udara nakon 65 godine u odnosu na najmanje tjelesno aktivnu skupinu. Povezanost između tjelesne forme i opasnosti od moždanog udara iznad 65 godina nije znatno promijenjena drugim čimbenicima opasnosti poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i srčane aritmije.

Rezultati tog istraživanja potvrđuju jedinstvenu i specifičnu ulogu vježbanja u prevenciji moždanog udara, ističe dr. Jarett Berry, profesor internist u Medicinskom centru sveučilišta Teksas, glavni autor istraživanja. Moždani udar peti je faktor smrtnosti u SAD-u i jedan od glavnih uzročnika teškog invaliditeta.