Obnovljena bista A. G. Matoša u Samoboru

Danas će u Samoboru biti postavljena restaurirana bista A. G. Matoša, rođenog na današnji dan 1873. u Tovarniku. Što veže Matoša sa Samoborom i gdje je bista bila zadnjih godina, saznaje ekipa Dobrog jutra.

Naš veliki pjesnik Antun Gustav Matoš rođen je 13. lipnja 1873. U povodu toga danas će u Samoboru biti postavljena njegova obnovljena bista. Matoš je na poseban način bio povezan s ovim gradom. Često je u Samoboru provodio vrijeme s prijateljima i posvetio mu je mnoge stihove. Mislim da nije bilo u pitanju samo prijateljstvo, nego i mecenastvo jer su ga samoborski prijatelji i uzdržavali, spavao je i hranio se kod njih. I mnoge druge obitelji u Samoboru su cijenile Matoša, a i Matoš je volio ne samo te ljude koji su mu pružili utočište, nego i okoliš, što u svojim esejima zorno i opisuje, govori Milan Žegarac Peharnik, profesor hrvatskog jezika.

Samoborci će u znak zahvalnosti bistu postaviti na raskrižju Matoševe i Krležine ulice, blizu bivše tiskare 'A. G. Matoša'. Bistu je napravila Marija Ujević Galetović još 1978. godine, a 1983. radnici su je postavili ispred tiskare. Svake smo godine 13. lipnja slavili dan A. G. Matoša, kao dan poduzeća, prisjeća se Stjepan Malović, bivši radnik Tiskare. Tiskara je i postavila spomen ploču na kuću u kojoj je Matoš često boravio i pisao. Kada je tiskara propala i Matoševa je bista počela propadati. Bivši radnici tiskare u suradnji s muzejom odlučili su je spasiti i restaurirati, jer Matoš zaslužuje svoje mjesto u Samoboru. Obnove se prihvatio restaurator Ivan Tibor Grujić, sa skulpture je skinuo patinu i zaštitio broncu. Spremna za javnost, restaurirana bista krasit će vječno Samobor, grad o kojem je pjesnik toliko pisao. Napisao da je u svojem spoju brda i nizine i sve te prirode, Samobor slika male Hrvatske te da su Samoborci najhrvatskiji od svih Hrvata… Eto, to je on u svom zanosu napisao i objavio, ističe profesor Žegarac Peharnik.

Bista je dokaz da se Samoborci i Matoš vole, baš kako i treba biti!