Prvi međunarodni festival trešanja u Osijeku

Uz blagdan sv. Antuna, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku održan je prvi međunarodni Festival trešanja. Slavonija ima sve preduvjete za daleko veću proizvodnju trešanja koje bi trebale biti brand ovoga kraja, rečeno je na skupu.

Na katolički blagdan Sv. Antuna - Antunovo, svake je godine mnoštvo vjernika pohodilo franjevačku crkvu svetog Križa u osječkoj Tvrđi. Tom su prigodom dolazili i seljaci iz okolice Osijeka i na svojim kolima prodavali trešnje. Bila je to velika radost za građane i djecu našega Grada, podsjećaju inicijatori ove priredbe.

Na tragu te zaboravljene tradicije na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku organiziran je prvi festival trešanja. Stručna predavanja održali su i članovi Udruženja voćara iz Vojvodine, gdje se bilježe dobri rezultati u uzgoju tog voća. Kod nas je situacija sasvim drugačija. Zaboravilo se na trešnje. U Hrvatskoj je očito lakše sve uvoziti, nego izvoziti, čulo se tijekom stručnih predavanja na Festivalu.

Trešnja je izuzetno osjetljiva, ali se uz stručni uzgoj, ulaganje vraća za pet do šest godina. Ovo voće raja ima važne nutritivne karakteristike, dolazi vrlo rano, nakon zime i prvo je svježe voće koje bismo trebali znatno više koristiti, rekao je dr. Krunoslav Dugalić, predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.