Stjepko Zebec (18) primljen na jazz akademiju u New Yorku

Mladi bas gitarist iz Zagreba, Stjepko Zebec (18) je tek četvrti Hrvat koji je primljen na prestižnu jazz akademiju u New Yorku - The New School for Jazz and Contemporary music.


Od kada svira, zašto je odabrao baš bas gitaru i Groove glazbenu školu te kako se dospio u The New School for Jazz and Contemporary music govorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Sviram svakakvu glazbu, a trenutno mi je fokus na jazz glazbi jer je to fundament moderne glazbe kojom se u budućnosti želim baviti. U Grožnjanu na ljetnoj jazz školi vidio me poznati njujorški trombonist Luis Bonilla koji mi je preporučio da se prijavim na jazz akademiju u New Yorku… Nisam vjerovao ni njemu, a ni sebi da je to moguće dok se nisam prijavio i upao, iskren je Stjepko.

Za školovanje na prestižnoj The New School for Jazz and Contemporary music potrebno je pola milijuna kuna godišnje. Samo školarina je oko 300 tisuća kuna, a uz to dolazi i neizmjerno skup boravak u New Yorku. Srećom, olakšanje stiže od same škole, jer sam dobio maksimalni iznos stipendije za internacionalne studente, što je 50% školarine. Također sam osvojio najviše glasova na eseju, još čekam službenu potvrdu, koji sam napisao tako da se iznos školarine smanjio za još jednu četvrtinu. Prijavio sam se na natječaj Adris grupe od kojih također čekam odgovor, tako da će se ¾ troškova nadam se pokriti. Onu zadnju četvrtinu ću morati nadoknaditi radom. Nekim jednostavnim poslovima poput pečenja hamburgera i/ili  čuvanja djece, otkriva Stjepko.

Svira bas gitaru od 13 godine. Dan nakon što mu je majka kupila prvu bas gitaru, prijavio se u Groove Školu kod Zvonimira Bučevića Buča, koji ga je usmjeravao u pravim glazbenim putovima i bez kojeg sigurno ne bi bio tu gdje je sada. Nikada nije išao u klasičnu glazbenu školu i misli da je tako i bolje. Svira i pjeva vlastite skladbe, za koje kaže da su još malo sirove. Stoga i ide u Ameriku po neke rijetke začine, pa ako ih nađem, moje skladbe će nadam se moći čuti cijeli svijet. Trenutno je član grupe Tango, no zbog školovanja morat će ih napustiti. Ipak se nada da će uz pomoć interneta i dalje surađivati. Profesor Bučević vjeruje da će Stjepko i u Americi zadržati svoje dobre radne navike uz koje će usvojiti i vještine koje su neophodne modernim glazbenicima. Ne samo sviranje, komponiranje već i poslovna znanja i komunikaciju u glazbenom bussinesu, socijalne vještine, audio i video produkciju i tehnologiju, marketing i slično, jer biti uspješan glazbenik znači biti sve to uz dobru dozu originalnosti, talenta i upornosti na vrhu svega. Plan je jedan i vrlo jednostavan, a to je baviti se onim što volim na najvišoj mogućoj razini, jasan je Stjepko.

Stjepko Zebec i njegov profesor Zvonimir Bučević izveli su pjesmu 'Pečet Vrtina' (što znači pet četvrtina, jer je pjesma u petčetvrtinskom ritmu). Autor je sam Stjepko, a skladao ju je upravo za Dobro jutro.