Bačvarska zbirka i radionica obitelji Golub

Jaskanski kraj poznat je po vinogradarstvu i vinarstvu, kao i očuvanju tradicijskih obrta. Jedna od tajni zbog kojih je plešivička kapljica tako dobra zasigurno se krije u umijeću izrade drvenih bačava.

Bačvarska zbirka i radionica obitelji Golub jedno je od omiljenih mjesta u koje vole zaviriti turisti koji dolaze u Jastrebarsko. Bogata kulturna baština povezana s vinogradarstvom i vinarstvom toga kraja.

Prije desetak godinama dobili smo ideju da sav taj stari alat, sve te predmete koje smo dobili, a danas neki više nisu u uporabi, sačuvamo, napravimo neku ovakvu izložbu. Uspjeli smo napraviti zbirku koja je dobila status kulturnog dobra hrvatske i u njoj ima oko 235 eksponata, objašnjava Milivoj Ivo Golub koji je nastavio obiteljsku tradiciju.

Bačvarski proizvodi, alati, pomagala, stare fotografije, diplome, priznanja pričaju svoju priču od devetnaestog do sredine dvadesetog stoljeća. Tada je u ovome kraju bilo mnogo bačvarskih obitelji. Danas taj obrt izumire.

No, nasreću, Milivoj je pravi zaljubljenik u svoju profesiju koja je uspješna kombinacija tradicionalnog i suvremenog, mašte, kreativnosti... I radosti kada iz njegovih bačava poteče vino. Zaštitni znak jaskanskoga kraja.