Što čitati: samopomoć, beletristiku ili putopis

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.
 

Ivane Plechinger - Ono što ostaje, uvijek ljubav je
Večaras u 20h, u već dobro poznatom prostoru zagrebačkog Velvet cafea održat će se predstavljanje prve knjige Ivane Plechinger 'Ono što ostaje, uvijek ljubav je'.

Iza lijepog naslova krije se priča o ne tako lijepim životnim situacijama i optimizmu s kojim kroz njih treba prolaziti - kako nastaviti radosno kroz život nakon što doživite bolest i ostanete bez onih koje volite.

Knjigu će predstaviti glumica Doris Pinčić, pisac Bruno Šimleša, urednik Kristijan Vujičić te sama autorica Ivana Plechinger. Nakladnik ističe kako je ovo dobra knjiga za dobre ljude.


Mario Vargas Llosa - Junak iz sjene

Mario Vargas Llosa jedan je od najvećih suvremenih klasika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. Njegov opsežan opus obuhvaća dvadesetak romana, poput 'Pripovjedač priča', 'Jarčevo slavlje', 'Raj iza drugog ugla' itd.

'Junak iz sjene' prati usporedne priče dvojice junaka: pedantnog malog poduzetnika Felicita suočenog s ucjenom, te uspješnog poslovnog čovjeka Ismaila, vlasnika osiguravajuće tvrtke iz Lime, koji svojoj dvojici sinova, lijenčinama što mu priželjkuju smrt, smišlja neočekivanu osvetu. Roman je smješten u Peru u gospodarskom procvatu; vrlo pomno opisana je pozornica događaja - vrućina, gradska vreva, sporedni likovi policajca, vračara, sve pomalo egzotično. Obojica su na svoj način samozatajni buntovnici koji nastoje preuzeti kontrolu nad vlastitom sudbinom. Dok Ismael prkosi svim ustaljenim pravilima svoga staleža, Felícito ostaje vjeran elementarnim moralnim načelima i suprotstavlja se ucjeni - uspijevaju se uzdići iznad uskogrudnosti vlastitog okruženja kako bi živjeli u skladu sa svojim idealima i snovima.

Glavni junak, vlasnik autoprijevozničke kompanije Felicito, jednog dana dobiva ucjenjivačko pismo kako mora mjesečno plaćati određeni iznos kako bi nastavio živjeti i poslovati mirno. I premda ga skoro svi njegovi bližnji savjetuju da plati, on se buni, sjećajući se filozofije svoga oca: 'Sine, ne dozvoli nikome da te gazi.' Felicito je sasvim običan građanin; ima suprugu koju ne voli i s kojom se oženio jer je njezina majka vršila pritisak na njega i ljubavnicu Mabel koju iskreno voli. Nakon što odbije platiti 'reket', Felicito se suočava s teškim situacijama, mafija pali njegov ured, a zatim i otima ljubavnicu. Felicitu nisu bitni novci koje će mu uzeti, već mu borba s mafijom ostaje kao jedina mogućnost da se izbori za dostojanstvo – svjestan je da nikada nije donosio odluke kao subjekt, već su to sve bili potezi koje su mu savjetovali drugi i želi se konačno ostvariti kao dostojanstven čovjek.

Osim priče o Felicitu, čitatelj čita i priču o bogatom biznismenu Ismaelu, koji se protiv volje svojih zlih sinova, kriminalaca, pred kraj života ženi svojom sluškinjom crnkinjom  Armidom i ostavlja joj  sve što ima. Priču o Ismaelu i njegovim sinovima čitatelj prati iz perspektive don Rigoberta, Ismaelovog zaposlenika i prijatelja. Kada Ismael umre, počinje pravna bitka između Armide i blizanaca u kojoj pobjeđuje Armida i don Rigoberto na kraju ostaje spokojan. Ni Felicito ni don Rigoberto ne popuštaju pred imperativima koje pred njih postavljaju kriminalci, razmišljaju na osnovu pojmova 'prijateljstva', 'dostojanstva', 'ljubavi' itd.

Roman je struktuiran po principu paralelnih naracija koje se na kraju spoje u jednu zaključnu priču. Priča o ljudskoj borbi za dostojanstvo s elementima trilera, obiteljske melodrama. Osim opasnosti, straha, zla, empatije, naglasak je i na međugeneracijskim svađama – za razliku od ranijih djela u kojima su očevi preuzimali uloge negativaca, ovdje su one dodijeljene sinovima. Vargas Llosa u svojim djelima bavi se pojedincima koji žive u korumpiranim sustavima.

Sumoran roman, ali s elementima humora, ukazuje na slabosti svih, čak i junaka iz sjeneMarko Pogačar – Slijepa karta

Za kraj današnje preporuke nešto posve drugačije - poziv na putovanje s jednim mladim hrvatskim piscem.

Marko Pogačar jedan je od najvažnijih pjesnika svoje generacije, autor četiri nagrađivane pjesničke zbirke, eseja, proze... Ovo je njegova prva, uvjetno rečena putopisna knjiga koju naziva 'sonetom ceste' i vodi nas raznim kontinentima, Azijom Afrikom, Europom i dvjema Amerikama. Žanrovski je riječ o mješavini putopisa, eseja, dnevnika, biografije i proze. Kroz cijelu knjigu prelama se svijest o tome da zemljovidi koje imamo u rukama tijekom putovanja zapravo ne sadržavaju ništa i tek ih treba ispisati svojim vlastitim iskustvom.

U svojim zapisima Pogačar na neki način putuje i svojim životom, putovanje postaje preispitivanje djetinjstva, obitelji, literature i postavlja brojna pitanja vezana uz putovanja i prelaske granica - od onoga što je uopće putopisni žanr danas, do pitanja identiteta, kozmopolitizma i domovine.