Miron uspješno živi od ulične umjetnosti

Ulična umjetnost težak je posao ako od njega želite živjeti. Mironu Miliću je to uspjelo, pa njegova djela sada krase brojne gradove. Ekipi Dobrog jutra pokazao je neka od najvažnijih u Zagrebu.

Miron Milić je akademski slikar grafičar, street artist i ilustrator i bavi se tom vrstom umjetnosti gotovo cijeli život. Ovaj poznati i afirmirani ulični umjetnik muralist ostavio je traga na mnogim zidovima u mnogim gradovima, a nedavno je oslikao i jedan zagrebački klub. Htio sam stvoriti tu inverznu situaciju u kojoj si ti u kavezu i tebe majmuni gledaju, a ne obratno, kao kad ideš u zološki vrt. Dođeš tu, zabaviš se, napraviš majmuna ponekad od sebe, pa tako da to bi bila neka poveznica... Bio je toprvi klub koji je oslikao na što je ponosan, a taj prvi

Otišli smo s Mironom pogledati i ostale murale u Zagrebu. Rad u Gajicama njegov je prvi autoportret na zidu. Napravio ga je jer je većina uličnih umjetnika i grafitera anonimna. Sigurno ste čuli za primjer slavnog Banksyja. Kao najdraže radove izdvaja murale 'Slap' u Petrinjskoj ulici i 'Krvava koljena' iza Laube.

Priroda, ekologija i životinje najveća su mu inspiracija. 'Slap' je već postao mjesto susreta u Petrinjskoj, pa često možete čuti 'nađemo se kod Slapa'. Mironu je to najveći kompliment. Biti street artist i umjetnik je možda najbolji i najgori posao, u istom danu se izmijeni i jedno i drugo mišljenje. S jedne strane mislim da radim super stvari i da sebe zadovoljavam i da druge nekako zadovoljim s jednom estetskom vizijom. A opet drugi put mislim da radim potpune gluposti, da sve to što radim nema apsolutno nikakve veze i kome to treba.Kultura je uvijek zadnja rupa na svirali i prva stvar kad nema novaca koja se ukine, a zadnja stvar kad ima novaca koja se obnovi. Tako da treba biti malo autističan u bavljenju s ovim... a mislim da ja to upravo jesam.

Dug je i težak put bio do ostvarenja cilja, ali isplatilo se. Mironu je ulična umjetnost sada izvor prihoda i sreće. Mi se samo nadamo da će djela njegovih ruku krasiti još mnoge javne površine!