U Firenci svjetska premijera 'Pakla', trećeg filma prema romanu Dana Browna

Firenca, rodno mjesto talijanskog pjesnika Dantea Alighieria, ugostit će svjetsku premijeru 'Pakla', trećeg filma adaptiranog iz romana Dana Browna o stručnjaku za simbole Robertu Langdonu.

Zadovoljstvo mi je reći da će se premijera održati u Firenci u Italiji, rekao je novinarima u Singapuru Ron Howard, redatelj sva tri filma, dodavši kako je lokacija prikladna jer taj grad igra središnju ulogu u filmu. Premijera će se održati 8. rujna.

U filmu 'Pakao' stručnjak za simbole s Harvarda Robert Langdon, kojeg igra Tom Hanks, dio je potjere kojoj je cilj zaustaviti plan kontroliranja svjetske populacije oslobađanjem smrtonosne umjetne kuge. Film je posljednji u nizu franšize knjiga i filmova koja je započela Brownovim romanom 'Da Vincijev kod' iz 2003. godine.

Hanks ponovno igra ulogu lika kojeg je svojevremeno nazvao 'najpametnijim čovjekom u prostoriji'. Ime filma, kao i velik broj simbola koji se u njemu analiziraju, dolazi iz Alighijerijevog života i djela. Njegovo najveće književno dostignuće je trilogija 'Božanstvena komedija' iz 14. stoljeća, a prva knjiga tog ciklusa zove se 'Pakao' te govori o devet krugova patnje u paklu.

U filmu će glumiti i britanska glumica Felicity Jones, te indijski glumac Irrfan Khan, dok će znanstvenika koji planira otpustiti virus kako bi smanjio svjetsku populaciju igrati Ben Foster.