Zbog globalnog zatopljenja izumro i prvi sisavac

Čini se da su klimatske promjene ubrzale nestanak australskog glodavca, po znanstvenoj studiji koja sugerira da bi se radilo o prvoj vrsti sisavca nestalog zbog učinka globalnog zatopljenja.

Važna istraživanja provedena su na malom pješčanom otoku Bramble Cay u Torresovu prolazu koji razdvaja Australiju od Papue Nove Gvineje. No, znanstvenici nisu pronašli nijedan primjerak Melomys rubicole, malog glodavca kojem je taj pješčani otočić jedino poznato stanište.

Potapanje otočića koji je visok svega nekoliko metara i gubitak staništa za glodavce 'vrlo su vjerojatno' razlozi koji objašnjavaju taj nestanak, tvrde autori istraživanja koje su proveli Ministarstvo okoliša Queenslanda i Sveučilište Queensland. Postojeći podaci o podizanju razine voda i klimatski fenomeni u Torresovu prolazu daju naslutiti da su 'klimatske promjene koje je izazvao čovjek dubinski uzrok nestanka melomysa iz Bramble Cayja', objašnjava se u studiji.

Melomys rubicola smatra se jedinim endemskim sisavcem Velikog koraljnog grebena. Otkrili su ga Europljani 1845., a nijedan primjerak tog glodavca nije viđen od 2009.