Zašto se hranimo krivo? Pretilost i pothranjenost postaju 'novi standard'

Neodgovarajuća prehrana postaje 'novi standard' u svijetu s obzirom da pretilost napreduje u gotovo svim zemljama, a pothranjenost je i dalje prisutna u najsiromašnijim zemljama, zaključak je studije objavljene u utorak.

Međunarodna zajednica neće uspjeti iskorijeniti pothranjenost do 2030. ne bude li odlučno djelovala, ocijenili su autori Svjetskog izvješća o prehrani, dokumenta koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka uz financijsku potporu filantropskih i javnih organizacija.

U najmanje 57 od 129 zemalja u kojima se provodilo istraživanje, zabilježene su visoke stope pothranjenosti - napose zaostajanja u rastu i anemije - kao i pretilosti i prekomjerne težine kod odraslih, ističe se u tom izvješću. Svaka treća osoba pati od pothranjenosti ili pretilosti, upozorava Lawrence Haddad, supredsjedatelj skupine koja je izradila izvješće i znanstveni suradnik Međunarodnog istraživačkog instituta za politiku ishrane.

Živimo u svijetu u kojemu su pothranjenost i pretilost postali normalni. Moramo reći da je to neprihvatljivo, istaknuo je. U studiji se upozorava da je neodgovarajuća prehrana odgovorna za gotovo polovinu smrti djece do pete godine i da je najveći rizik za javno zdravstvo. Svjetsko izvješće o prehrani svake godine prati ostvarivanje zadaća koje su članice Svjetske zdravstvene organizacije preuzele 2013. za razdoblje do 2025. godine.