Jimmy Page: Nisam ukrao 'Stairway to Heaven'

Gitarist i pjevač Led Zeppelina pojavili su se pred saveznim sudom u Los Angelesu kako bi se obranili od optužbi za plagijat. Jimmy Page je rekao da je pjesmu iz koje je navodno ukrao početne akorde za jednu od najpoznatijh rock balada u povijesti 'Stairway to Heaven' prvi put čuo tek prije par godina.

Led Zeppelin je optužen da je za svoj klasik 'Stairway To Heaven' iz 1971. ukrao početne akorde iz instrumentala 'Taurus' grupe Spirit iz 1967. Američki okružni sudac Gary Klausner u Los Angelesu zaključio je u travnju da su jedna od najpoznatijih pjesama u povijesti rocka i 'Taurus' dovoljno slični kako bi porota odlučila hoće li Jimmy Page i Robert Plant odgovarati za povredu autorskih prava.

Jimmy Page (72) priznao je da ima tri albuma Spirita među svojom kolekcijom od 100.000 ploča i diskova, ali tvrdi da nije znao da je među njima i sporni Taurus. To je otkrio tek prije koju godinu kada ga je posinak upozorio da na internetu postoje usporedbe dviju pjesama. Znao sam da je nikad nisam čuo prije, rekao je Page, dodajući da mu je koncept uspoređivanja dviju pjesma potpuno stran.

Nitko ne posjeduje opće glazbene elemente, ustvrdio je Peter Anderson, odvjetnik Pagea i Planta, u uvodnom izlaganju na suđenju za kršenje autorskih prava. Tužbu protiv Pagea i Planta podnio je Michael Skidmore, zastupnik pokojnog autora 'Taurusa' Randyja Wolfea. Skidmore tvrdi da je Pagea na skladanje 'Stairwaya' možda nadahnulo to što je čuo 'Taurus' dok su dvije grupe zajedno bile na turneji 1968. i 1969. godine.

Page i Plant su odbacili te optužbe i poručili da je slijed akorda u toj pjesmi toliko šabloniziran da ne zaslužuje zaštitu autorskih prava. Treći živući član Zeppelina, basist John Paul Jones oslobođen je optužbe. 'Stairway to Heaven' pjesma je s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina koji se često naziva 'Led Zeppelin IV'.