U Rijeci na Dan sv. Vida bogat svjetovni i crkveni program

Od 12. do 15. lipnja održava se niz događanja posvećenih Danu Grada Rijeke i proslavi blagdana njenoga zaštitnika - svetog Vida. Uz glazbeni program i brojne izložbe, može se izdvojiti i Gastrofešta - podjela liganja na mornarski, palente i štrudle građanima te Festival palačinki od 13. do 16. lipnja.

Povodom Dana sv. Vida na Korzu je od 7. do 20. lipnja otvorena izložba fotografija dvojice priznatih riječkih fotografa, Marka Gracina i Petra Fabijana, pod nazivom 'Rijeka otvorena svima'. Riječ je o fotografijama nastalim na pripremi nove fotomonografije grada Rijeke koja će biti predstavljena na Danima sv. Vida. Na Korzu će i ove godine biti sajamska prigodna prodaja izvornih riječkih suvenira, ali će se prodavati i drugi građanima i turistima zanimljivi sadržaji. 

Središnja je crkvena proslava, kojoj prethodi Trodnevica i niz vjerskih događanja, 15. lipnja na sam blagdan sv. Vida. U 18 sati kreće procesija od katedrale sv. Vida do Trga riječke rezolucije gdje će svečano euharistijsko slavlje predvoditi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak u zajedništvu s riječkim nadbiskupom lvanom Devčićem i drugim gostima biskupima.

U toj procesiji posebno će sudjelovati više od 30 udruga Riječke nadbiskupije koje će iznijeti svoje zastave. Novost je da će se u proslavu blagdana ove godine uključiti i novi hodočasnici iz susjednih župa, a jedna grupa hodočasnika u Rijeku će doći i s juga Engleske. Relikvija sv. Vida, koja se može vidjeti samo jednom godišnje, iznosi se 15. lipnja i bit će izložena na glavnome oltaru od 13 do 17 sati.