Prvo izdanje Design Districta Zagreb, novog i drugačijeg festivala dizajna

U zoni u čijem je središtu Martićeva ulica od 16. do 19. lipnja održava se prvo izdanje Design Districta Zagreb, novog i drugačijeg festivala dizajna koji potiče urbani razvoj ove gradske četvrti, afirmirajući ju i kao turističku destinaciju.

Design District Zagreb zamišljen je kao cjelogodišnji projekt s aktivnostima koje dugoročno afirmiraju zonu omeđenu ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, kao kreativnu četvrt.

Cjelogodišnje aktivnosti imaju svoj vrhunac u vidu festivala koji se prvi put održava, a koji predstavlja temporalnu, vrlo koncentriranu varijantu sadržaja koji se u kvartu zbivaju tijekom cijele godine, uz mnogo dodatnih sadržaja osmišljenih kao festivalski program sa stotinjak projekata.

Kreativna direktorica Festivala Ira Payer ističe da je program osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, a oni će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse moći posjetiti na neubičajenim lokacijama u javnom prostoru.

Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice Design Districta Zagreb. Na njoj će stanovnici kvarta, dizajneri, umjetnici, arhitekti, glazbenici i drugi kreativci zajednički dati impuls novom valu razvoja. 

U okviru produkcije festivala pripremljen je i dvojezični vodič Design District Zagreb Guidebook koji predstavlja dionike kreativne zajednice kvarta i njegovu arhitektonsku baštinu, razotkrivajući autentičnost življenja u zoni Martićeve. Više o tome doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.