Jama Stancija Rosso

U jami kod Buja pronađena je najveća količina satrih bombi u Hrvatskoj. Policija ih je uništila, a riječka ekipa HRT-a zabilježila je tijek događaja.

Duboke kraške jame diljem Hrvatske, mjesta netaknute ljepote i raznih čuda prirode, često su i mjesta opasnih susreta s minama i bombama, uglavnom zaostalih iz brojnih ratova kojih nažalost nije nedostajalo na ovim našim prostorima. U jami Stancija Rosso pokraj Buja istarski su speleolozi zamijetili neuobičajeno veliku količinu bombi (preostalih još od 2. Svjetskog rata) i o tome obavijestili policiju.

Ekipa protueksplozijske zaštite spustila se u jamu i uništila bombe, a pri tome pokušala je sačuvati samu jamu od devastacije. U jami i neposrednoj blizini pronađeno je 250 ručnih bombi i ostalih minsko eksplozivnih sredstava, što je najvjerojatnije najviše do sada pronađeno u jamama Hrvatske. U 'kolekciji' je bilo od ručnih bombi, od protuoklopnih sredstava, njemačke, engleske, talijanske proizvodnje u jako lošem stanju, kazao je Anto Mijatović, voditelj Odjela Protueksplozijske zaštite PU istarske. I zbog toga su uništene kontroliranom eksplozijom na mjestu nalaska.

Jamu stancije Rosso ostavljamo očišćenu od bombi i mina. No mračne i skrivene tajne zlih vremena ostaju. Vjerojatno zauvijek.