Sva 'jako vruća' pića vjerojatno su kancerogena

Nema dostatnih dokaza da pijenje kave uzrokuje rak, objavila je agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ublažavajući svoja ranija upozorenja, ali i dodala da su sva 'jako vruća' pića vjerojatno kancerogena.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ranije je upozorila na kavu kao 'moguće kancerogenu' ali je promijenila mišljenje. U srijedu su njezini stručnjaci  rekli kako prema zadnjim istraživanjima 'nema dostatnih dokaza za kancerogeni učinak'.

No, istovremeno navode da ostali znanstveni dokazi sugeriraju da pijenje bilo kojeg jako vrućeg pića - oko 65 stupnjeva Celzijusa ili više - uključujući vodu, čaj ili druge napitke, vjerojatno uzrokuje rak jednjaka.

IARC, sa sjedištem u Lionu, koji je prošle godine širom svijeta izazvao pozornost zaključkom da procesuirano meso može uzrokovati rak, došao je do svojih zaključaka nakon više od tisuću znanstvenih studija na ljudima i životinjama.

Nema dovoljno dokaza po kojima bi se kava mogla klasificirati kao kancerogena, a niti kao nekancerogena. Prije toga je kao 'moguće kancerogena' bila svrstana u njihovu 2B kategoriju zajedno s kloroformom, olovom i mnogim drugim tvarima.