Kongres psihodermatologije donio nove trendove

Ovih dana u Zagrebu je zavrišio 4. Hrvatski kongres psihodermatologije s međunarodnim gostima u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i Grada Zagreba te pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U sklopu Kongresa, povodom Svjetskog dana oboljelih od vitiliga, u Hrvatskoj se prvi put održala  radionica transplantacije melanocita u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice koju je izveo ugledni prof. dr. sc. Davinder Parsad, dermatovenerolog iz Klinike za dermatologiju Instituta za poslijediplomsku medicinsku edukaciju i istraživanja u Chandigarhu u Indiji. Istraživačko područje prof. dr. sc. Davindera Parsada istraživanje je uzroka nastanka i liječenje vitiliga - neugodne bolesti koja se očituje 'bijelim mrljama' koje nastaju zbog gubitka pigmentnih stanica, najčešće na vidljivim područjima kože. Tema vitiliga iz više je razloga jedno od najatraktivnijih istraživačkih područja u dermatologiji. Prvi je taj što još uvijek nije poznato zašto dolazi do uništavanja melanocita - pigmentnih stanica u koži i kosi, a drugi proizlazi iz činjenice da bolest značajno mijenja izgled pacijenta što izaziva psihičke poteškoće i smanjuje kvalitetu života oboljelog. Prof. Davinder Parsad razvio je metodu transplantacije melanocita prenoseći ih sofisticiranim postupkom s područja na kojem je boja kože očuvana na područje kože bez pigmenta. Dolaskom prof. Parsada, hrvatski dermatolozi prvi su put imali priliku naučiti ovu metodu liječenja i eventualno je uvesti u praktično provedive smjernice za liječenje vitiliga u Republici Hrvatskoj.

Kongres su zajedno organizirali su dermatolozi, psiholozi, psihijatri i neuro znanstvenici s velikim iskustvom i međunarodnim ugledom, svi odreda zaljubljenici u psihodermatologiju.

O kongresu, ali i tegobama uzrokovanima vitiligom te proširneim venema u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su prof. dr. sc. Mirna Šitum, prim., dr. med., Klinika za kožne i spolne bolesti  i Sanja Špoljar, dr. med., spec. dermatologije i venerologije, voditeljica Ambulante za bolesti  vena i kronične rane KBC Sestre milosrdnice: