Slike Jagode Popović inspirirane su glazbom

U ateljeu zagrebačke likovne umjetnice Jagode Popović nastaju djela začuđujuće ljepote, inspirirana glazbom.

Zaviriti u atelje Jagode Popović. I doživjeti dodir likovne i glazbene umjetnosti. Poezije. Jedne velike strasti i ljubavi, donedavno potpuno skrivene od javnosti. No s ciklusom slika Četiri godišnja doba, inspiriranih čarobnim Vivaldijem, umjetnica se osmjelila na iskorak, zapravo let, i mnoge zadivila svojim likovnim pričama… A zašto baš Vivaldi? Zato što je Vivaldi bio je pun energije, jedne pozitivne energije, kao da je imao i višak… Barok je zahtijevao virtuoznost, ritam, dinamiku tako da su njegova djela i muzika i poezija. Vivaldi je pisao stihove, a pretpostavlja se da su soneti koji su popratili svako godišnje doba njegovi.

Jagoda je još od ranog djetinjstva, uz majku koja je često na klaviru svirala Beethovena, Chopina, Bacha… glazbu doživljavala na poseban način. S beskrajnom radošću, ljepotom i inspiracijom stvaranja vlastitih svjetova. A Vivaldijeva Četiri godišnja doba kao divno čudo. Poput samoga života… Njegova je inspiracija bila priroda, baš kao i Jagodina. Simbolikom boja vezanih za pojedina godišnja doba ispričala je svoje priče o životu. Nisam htjela ilustrirati nego prenijeti svoje emocije. Ono što sam ja osjećala dok sam slušala glazbu i promatrajući prirodu koja se uvijek mijenja i uvijek je različita tako da je uvijek možete naslikati ili komponirati uvijek na različit način.

Trenutačno je Jagodinin atelje prepun skica i fascinacije još jednim velikim skladateljem, Igorom Stravinskim i njegovim Posvećenjem proljeća. To je njegov izvanredan balet. Bio je inspiriran poganskim ruskim ritualom u kojem mlada nevina djevojka mora plesati do smrti kako bi se žrtvovala proljetnom božanstvu.

Možda bi njezini likovni svjetovi i dalje ostali samo u njezinu ateljeu da nije bilo poticaja njezina supruga, velikog Dimitrija Popovića, da se osmjeli i izloži svoje slike začuđujuće ljepote. Jako mi je drago da su se moje prognoze obistinile jer sam od prvoga dana znao da kad Jagoda napravi izložbu da će imati odjek i da će naići na dobar odjek, ističe ponosno Dimitrije. Jagoda i Dimitrije pravi su primjer onoga što se definira izrazom srodne duše. Oboje to zovu harmonija. Tako važna i u slikarstvu i u glazbenoj umjetnosti… i u braku koji s podjednakom ljubavlju traje već 40 godina.

Neki bi rekli da nije lako izići iz sjene slavnoga muža, no Jagoda to nikada nije doživljavala tako. I ponosna je što je veći dio života majčinstvo doživjela kao istinsku umjetnost. Iako je paralelno cijeli život bila i u likovnoj umjetnosti. Zaljubljeno i samozatajno.

Kao i što Vivaldijeva sva četiri godišnja doba imaju svoju ljepotu, tako i svako doba ljudskoga života nosi sličnu čar. Ako to čovjek prepoznaje i želi….