21. lipnja obilježava se Međunarodni dan joge

Opća skupština Ujedinjenih naroda 11. prosinca 2014. godine, uz potporu 175 zemalja svijeta, 21. lipnja proglasila je Međunarodnim danom joge. Globalno je zdravlje dugoročni razvojni cilj koji zahtjeva snažniju međunarodnu suradnju – ističe se u dokumentu UN-a koji naglašava potrebu za kvalitetnijim osobnim načinom života, lišenim svake vrste ekscesa. Joga pruža cjelovit pristup zdravlju i zdravom načinu života.

Zagreb, Rijeka, Split, Varaždin, Karlovac, Pula, Novigrad (Istra), Vukovar - gradovi su u kojima će se brojnim zbivanjima obilježiti Međunarodni dan joge. U organizaciji Veleposlanstva Republike Indije u Republici Hrvatskoj i u izvršnoj organizaciji 'Joge u svakodnevnom životu' cijeli će se idući tjedan održavati besplatni satovi joge u centrima Joge u svakodnevnom životu u tim gradovima. Danas će na javnoj tribini u Novinarskom domu u Zagrebu o jogi govoriti akademik Mislav Ježić, Darko Kafka, Alen Minić i Marco Bianco, uz projekciju filma o jogi, a sutra će se na livadi kod Švicarske kuće u zagrebačkom Maksimiru održat koncert duhovne glazbe 'Yoga is music'.
 
U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Sandeep Kumar, veleposlanik Indije i sa svima podijelio svoja znanja i razmišljanja o jogi. Joga je mnogo više od tjelovježbe. Filozofija i primjena joge mijenja čovjekov odnos sa samim sobom i donosi cjeloviti pristup zdravlju. Joga podrazumijeva unutarnju disciplinu, pomaže nam vratiti ravnotežu duha i tijela i donosi jasnoću. Svojom snagom ujedinjenja, vježbači joge traže povezivanje i jedinstvo u cijelom svijetu. To postaje osobito važno danas u vremenu sukoba i stradavanja u nekim dijelovima svijeta.

Primjećujem da se u Hrvatskoj širi popularnost joge i da ima sve više registriranih udruga koje se bave različitim pristupom vježbanju joge. Naglašavam kako joga nije povezana s religijom, već je holistički (cjeloviti) pristup životu u potrazi za mirom, ravnotežom i srećom.

Središnja proslava Međunarodnoga dana joge planirana je za nedjelju, 19. lipnja. Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati građani će se moći uključiti u predstavljanje vježbi raznih škola joge, uz besplatno vođenje iskusnih instruktora joge. Bit će tu i pjesama i indijskog plesa u izvedbi Snehe Bharadway. Zajedno će vježbati članovi različitih udruga koje se bave jogom, a izvodit će iste vježbe koje je odredila indijska vlada.  

 
Joga će se na otvorenom te nedjelje vježbati i u Rijeci (Korzo), Splitu (na Rivi), Varaždinu (Stančićev trg), Karlovcu (Vrbanićev perivoj), u Puli (Portarati), Novigradu (Park) i Vukovaru (Trg Franje Tuđmana), također od 10 do 14 sati.