Dani kornatske janjetine

Dani kornatske janjetine - nova je gastronomska manifestacija. I puno više od slasnoga zalogaja, tvrde organizatori Nacionalni park i Turistička zajednica Murter-Kornati.

Uz vrhunske delicije Dani kornatske janjetine donose i priču o suživotu čovjeka i kornatskoga krša. Cilj manifestacije je očuvanje ovčarstva i tradicionalnog načina života na Kornatima. Jer baš se pod utjecajem stočarstva oblikovao današnji izgled ovoga Nacionalnog parka - s kamenjarskim pašnjacima i kilometarskim suhozidima.

Kornatska je golet nekoć bila prekrivena šumom. A onda je čovjek doveo ovce. Gotovo 20 tisuća grla prije Prvoga svjetskog rata. Meso im je bilo popularno i poznato i na austrougarskom dvoru. Nažalost, danas ih je po nekim procjenama niti tri tisuće.

250 ih je u stadu Mudronje Bebanovih. 25-godišnji je Matej odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju - ovčarstvo u simbiozi s ugostiteljstvom. Autohtoni proizvod u autohtonom ambijentu. 

Samo tijekom špice turističke sezone u kornatski će raj doploviti oko 200 tisuća potencijalnih kušača ove delicije. Stoga su mnogi kornatski ugostitelji prihvatili izazov - kornatsku janjetinu brendirati kao gastro ikonu ovoga zaštićenog kutka prirode.