'Smotre folklora i simboli identiteta' - izložba uz jubilarnu 50. MSF-a

Danas se u Etnografskom muzeju u Zagrebu u 19 sati otvara izložba 'Smotre folklora i simboli identiteta' u povodu 50. Međunarodne smotre folklora (20. – 24. srpnja).

Međunarodna smotra folklora (MSF) sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture u organizaciji Seljačke sloge, kulturno prosvjetne organizacije Hrvatske seljačke stranke, koje su od 1930-tih do 1950-tih održavane diljem Hrvatske. Uz Seljačku slogu bilo je i drugih organizatora smotri folklora, a u pripremama i osmišljavanju sudjelovali su i istaknuti stručnjaci: etnolozi, folkloristi, muzikolozi, koreolozi. U svom dugom postojanju, smotre su odražavale mijene koje je doživljavalo hrvatsko društvo i kultura u cjelini, posebice promjene ideologija i politika.

Izložba troje koautora iz različitih ustanova/institucija: Katarina Bušić, Etnografski muzej, Josip Forjan, Posudionica i radionica narodnih nošnji i Zorica Vitez, Međunarodna smotra folklora, Koncertna direkcija Zagreb, vezana je uz održavanje jubilarne 50. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu. U današnje vrijeme brojna folklorna društva okupljaju mnoštvo članova svih uzrasta koji na sceni prikazuju tradicijsku kulturu i folklor. Njihova djelatnost s vremenom se pretvorila u najmasovniji oblik tzv. kulturnog amaterizma u nas. Tradicijska kultura i folklor uporišta su i simboli identiteta, pa su stoga podložni utjecajima vladajućih politika. Suvremena svjetska i hrvatska kulturna politika, predvođena akcijama Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.

U jednoj od izložbenih cjelina predstavit će folklornu i različite oblike suvremene primjene narodnih nošnji, razmotriti sudbinu narodnih nošnji u kontekstu stradanja hrvatske tradicijske baštine, njihovu obnovu, te revitalizaciju tradicijskog tekstilnog rukotvorstva i recentnu izradu narodnih nošnji, te utjecaj djelatnosti kulturno-umjetničkih društava, baštinskih ustanova, Posudionice i radionice narodnih nošnji i ostalih radionica na folklornu primjenu narodnih nošnji. Izložbu možete razgledati sve do 31. listopada ove godine.

U programu 50. MSF nastupit će folklorna društva i pojedinci koji reprezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine (3 kulturne zone i brojna uža područja s osebujnim plesnim i glazbenim folklorom, nošnjom i običajima) te predstavnici nacionalnih manjina, Hrvata iz susjednih zemalja, iz iseljeništva i stare hrvatske dijaspore. Desetak ansambala predstavit će baštinu drugih naroda i kultura.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o izložbi i Smotri govorile su dr. sc. Zorica Vitez, umjetnička ravnateljica Međunarodne smotre folklora i Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja. A svojim nastupom priču o folkloru upotpunili su članovi KUD-a Kupljenovo: