Čudo prirode u Postojnskoj jami: izleglo se 13 'zmajčeka'

Dva tjedna nakon što se u zatamnjenom akvariju Postojnske jame izlegla prva beba-zmajček, kako Slovenci od milja zovu čovječje ribice, prvi zabilježeni porođaj tog tajanstvenog vodozemca u umjetnim uvjetima se uspješno nastavlja.

Tako je u bazenu sada već 13 ličinki, a očekuje se da će ih se iz preostalih jajašaca razviti još desetak, objavili su u srijedu slovenski biolozi čija ekipa brižno prati događaj. Bude li sve išlo po planu, prva ličinka Proteusa koja je došla na svijet uskoro će se početi sama hraniti i više neće biti ovisna od žumanjka u trbušnoj ovojnici.

Za nju i sve ostale ličinke koje se budu razvijale već je pripremljena posebno prilagođena hrana, priopćili su stručnjaci. No, biologe zabrinjava loše stanje vode u Postojnskoj špilji koju dovodi rijeka Pivka što ponire u jamu i osigurava vodu za tamošnji živi svijet. Svako kemijsko onečišćenje, poput pojave klora i fosfata u podzemnim vodama može za tako osjetljiva podzemna bića kao što je čovječja ribica biti kobno, upozorili su.

Od 64 jajašaca koliko ih je početkom ovog mjeseca izlegla izolirana ženka preživjelo ih je nešto više od dvadeset, a kako sada stoje stvari iz svih bi se mogle razviti ličinke, što bi bilo pravo čudo, navode stručnjaci. U prirodnim se uvjetima od 500 izleženih jaja uspješno u novu čovječju ribicu razviju samo dva primjerka, kažu neke teorije. Usto, tajnovita slijepa životinjica bijele boje pari se samo jednom u deset godina.

No, o svemu se malo zna jer proces razmnožavanja i leženja mladunaca nikada dosad nije zabilježen u prirodnim uvjetima niti se mogao ponoviti u umjetnima, što je zahvaljujući tehnologiji sada moguće, ističu biolozi.