Cjelodnevna svetkovina filma u kinu Tuškanac

Hrvatski filmski savez u subotu, 18. lipnja organizira cjelodnevnu svetkovinu filma u kinu Tuškanac kao uvertiru u filmske aktivnosti koje HFS organizira u ljetnim mjesecima.

Jutarnji dio programa posvećen je talentiranim mladim filmašima čije vrijeme tek dolazi, dok je u večernjem fokus stavljen na iskusne i cijenjene autore. Program počinje u 11:00 objavom natjecateljskih programa Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Filmske revije mladeži te Four River Film Festivala.

U sklopu tog dijela programa bit će predstavljene i premijere filmova koje su mladi filmaši snimili na ciklusima radionica u kinu Tuškanac. U 19:00 bit će prikazan odabir iz filmografije Aleksandra Muharemovića koji već 20 godina, unutar Video kluba Mursa, snima kratkometražne filmove te za njih osvaja priznanja na festivalima i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U 20 sati i 30 minuta, u sklopu predstavljanja nedavno objavljene knjige koju je o hrvatskom redatelju Branku Schmidtu napisao ruski filmski kritičar Sergej Lavrentjev, bit će prikazan autorov prvi filmski uradak 'Rano sazrijevanje Marka Kovača'.

Uoči projekcije, sa Schmidtom će razgovarati filmski kritičar Dean Šoša i redatelj Ivan-Goran Vitez, koji je kao dijete u tom filmu ostvario zapaženu glavnu ulogu.