I djevojke se školuju za 'muška' zanimanja

Malo je toga što još danas dijelimo na tipično za muškarce i tipično za žene. No ipak u praksi još uvijek imamo primjera kad nešto više odabiru muškarci, a nešto drugo češći je odabir žena. No danas više nije neobično susresti ženu koja se bavi tzv. tipičnim muškim zanimanjem. I ne samo to, sve češće se djevojke odlučuju i školovati za takva zanimanja.

Dvije mlade djevojke koje su završile prvi razred u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu - Lucija Škreblin, dimnjačarka i Vanna Ivanjko fasaderka - prva u Hrvatskoj, svojim primjerom to i dokazuju. Zašto su odabrale školu i smjer objasnile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. A o tome kako škola gleda na to da se sve više djevojaka odlučuje za strukovno školovanje u tzv. muškim zanimanjima govorio je ravnatelj Ivan Vidović

Profesori i učenici Obrtničke i industrijske škole iz Novog Zagreba, u studenom 2015. pokrenuli su prvu školsku internetsku televiziju www.majstori.tv, s ciljem promocije svojih zanimanja, ali i svega onoga čime se učenici bave u školi, priredbe, natjecanja i sl. U školi imaju mali studio, a pokrenuli su i Udrugu za mlade Media talenti. Snimili su promotivni film 'Rušimo predrasude - žene u muškim zanimanjima', a ideja je bila dvostruka - promovirati zanimanja njihove škole i pokazati kako žene mogu raditi poslove tradicijski vezane uz mušku populaciju. Zastupljene su bile: rukovateljice samohodnim građevinskim strojevima tj. bageristice, fasaderka, staklarice, dimnjačarke i pismoslikarice.
Kapetanica broda u mirovini Marica Njegovan, iz luke Kostrena,  podijelila je s gledateljima i mladim gošćama svoja iskustva u razbijanju predrasude 'o ženi kao nesreći na brodu'. Djevojkama se preporučila da se ne obaziru na moguća omalovažavanja koja susretnu i da smo idu dalje onim putem kojem su zaželjele, jer u 21. stoljeću žena uistinu može biti sve što poželi.
A da je tome uistinu tako dokaz je i Elektrostrojarska obrtnička škola u Zagrebu koju pohađa 700 djece, no samo je 27 učenica. Većina djevojaka se školuje za zlatara, a samo njih 9 je u tzv. muškim zanimanjima. Jedna od njih je i maturantica Antonela Šelinder, buduća automehaničarka. To je željela biti od malena. Mnogo je naučila kroz praksu, a najteži dio toga posla joj je, kaže, skidanje mjenjača. Dečki su se dosta dobro odnosili prema meni i dosta su mi pomagali u tome, kaže. Još jedna  buduća automehaničarka je i Nikola Pokupec. Nešto manje pomoći svojih kolega treba Anamarija Iviček koja se školuje za elektroinstalaterku. Izabrala sam to jer mi je bilo zanimljivo, htjela sam vidjeti da li ću uspjeti u tome, priznaje. Za sada joj dobro ide, kao i Doroteji Poljak koja uči sve što je potrebno da bi jednoga dana bila dobra elektromehaničarka. Ivani Certić i Moniki Litra ne predstavlja problem ništa što se tiče oružja jer one se školuju za puškarice. Sve su ove djevojke složne u odgovoru da ih dečki kao dečki ponekad zadirkuju, ali sve u svemu dobro se slažu s njima.

Ako jednoga dana vidite Ivanu i Moniku da popravljaju puške, Antoneli dovezete svoj pokvareni automobil, Doroteji neki kućanski uređaj ili vam Anamarija pozvoni na vrata kao osoba koja će vam provesti struju u kući, vjerujte im jer za to su se školovale i to je ono što će vam vješto odraditi jednako kao i bilo koji njihov muški kolega.