Život u cvijeću

U malom mjestu Strahoninec kod Čakovca, obitelj Toplak cvijeća ima u izobilju, cvijeće je njihov život. Proizvodnjom cvijeća bavi se već 25 godina, a Željka Toplak, udajom prije 13, uklopila se u priču o ljubavi prema cvijeću. Ona i suprug druga su generacija Toplakovih koja uzgaja cvijeće.

Život u cvijeću je, na neki način  može se reći, je smireni život. Započinjemo dan s lijepim mislima i završavamo s lijepim mislima, jer čim je cvijeće oko vas, ono opušta i smiruje, kaže Željka. Počinjemo sa ciklamama, jaglacima, zatim slijedi proljetne presadnice prelaganija, hortenzija, orhideja, filenopsisa, ljiljana… Nakon toga pripremamo se za dan Svih svetih gdje na red dolaze krizanteme, multiflore i nakon toga završavamo godinu s božićnim zvijezdama, opisuje godišnji ciklus prozivodnje.

Kada smo ih mi posjetili, u punom cvatu bio je maleni cvijet podrijetlom iz Afrike - afrička ljubica. To je jedan 'stari cvijet' koji se polako počeo vraćati u modu. To je sobna lončanica koja ne treba puno brige, a vraća, eto, svojim prekrasnim cvjetovima. Cvjetni je to spektar čak dvadesetak boja - bijela, šatirana, plava… No da bi svaka urodila, najpotrebnija je ljubav. Srećom, toga ovdje ne manjka. U plasteniku imaju ljubavi za čak 30 tisuća ljubica.

Glavni sastojak za cvat je tu, ali nije na odmet znati i još neke sitnice. Treba održavati optimalnu temperaturu oko 20° C, ne smiju biti na direktnoj svjetlosti i ne vole previše vode. Znači lubica mora biti više u vlažnome, nego mokrom. Može se uzgajati tokom cijele godine. I cvate cijele godine, treba je samo redovito prehranjivati i to je to. Za razmnožavanje dovoljno je samo reznicu tj listić staviti posudu s vodim i nakon dva tjedan listić pusti novo korijenje.

Jezik cvijeća, takozvana floriografija, još je u viktorijanskom dobu bilo sredstvo komunikacije za izražavanje osjećaja. Orhidejom se tako izražavala ushićenost, ljubav i ljepota, hortenzijom srdačnost, šarenim tulipanom prelijepe oči, a žutim pak nesretnu ljubav. Afrička ljubica simbol je majke, pa se za Majčin dan može pokloniti svakoj majci, kaže Željka i dodaje da kojim god cvijetom iznenadite dragu osobu uvijek je to hvalevrijedan znak pažnje. Od sveg cvijeća, Željki je jedan ipak najdraži. Orhideja. Kad se počnu prvi cvjetovi otvarati baš me to nekako opušta, smiruje… I to iščekivanje tih raznih boja, baš me smiruje u svakom pogledu.

Smiruje, miriše, uljepša baš svaki prostor, a pogled na njega može vam uljepšati i baš - svaki dan.