Najbolje mlade nogometašice

Nogometna euforija zavladala je i među dečkima i među djevojkama. I to ne samo kada je riječ o navijanju i praćenju utakmica. Ekipa Dobrog jutra uvjerila se da na terenu nema velike razlike između nogometaša i nogometašica. Bili su na treningu ženskog nogometnog kluba Agram iz Zagreba, trenutačno jednog od naših najboljih ženskih nogometnih klubova.

Ženski nogometni klub Agram osnovan je prije 16 godina. Od potpuno nepoznatog kluba, postao je najbolji. Ušao je u 1. žensku nogometnu ligu, a kadetkinje su zadnjih 8 godina prvakinje Zapadne regije. Zapravo već 8 godina ne znaju za poraz u Regiji, ponosan je Željko Kurevija, predsjednik kluba. Istim tempom nastavile su i u ovoj godini. Od 14 utakmica, 14 je njihovih pobjeda.

No za kadetkinjama ne zaostaju niti najmlađe članice kluba. Pobjeđuju i dečke i cure. U natjecanju Zagrebačkog nogometnog saveza u kategoriji mlađi pioniri u muškoj ligi osvojile su uvjerljivo 1. mjesto među dječacima sa 7 bodova prednosti, gol razlikom 55:22, dakle ostvarile su povijesni trenutak Zagrebačkog nogometnog saveza kao djevojke u muškom nogometu gdje su prvakinje ove četvrte lige mlađih pionira, otkriva predsjednik kluba Kurevija.

U klubu je trenutačno 98 djevojaka. Pa upoznajte barem neke njih.
Krenimo s kapetanicom ekipe Ivom Tonkić. Djevojka je to koja je 7 godina igrala isključivo s dečkima, muški nogomet. Jer kao i mnogi, prema ženskom je imala predrasude. Kaže nam, iz ovog su je kluba čak 3 godine zvali i nagovarali da im se priključi.  Konačno je popustila tek krajem prošle godine. Mislila sam da cure ne znaju baš igrat nogomet, al začudili bi se neki koliko dobro igraju, priznaje Iva i dodaje da je s curama puno više dobila na tehnici, pa sada ima i snagu i tehniku. Među mlađim igračicama je Lana Ciglević. Tek joj 8 godina, a nogomet igra kao velika. Za to čak znaju i svi u njezinoj školi. Svi kažu da ja najbolje igram nogomet i učiteljica uvijek stalno kaže da ja pokazujem vježbe na tjelesnom zato što misli da ja najviše znam jer treniram, s razlogom je ponosna Lana. Golmanica Lara Hanaček već je 10 godina u ovom 'muškom' sportu. Golmanica sam postala kada mi je brat iz Londona donio dres Petra Čecha i rekla sam idem probat i tu sam i ostala, priznaje.

Da na terenu cure itekako mogu parirati dečkima, uvjerio se i njihov trener Mario Mišljenović, pa se ponosno hvali da sada ima 50 kćeri. A razbijene glave, doslovno krv i znoj na terenu i borbenost ovih djevojaka ne razlikuje se od one koju je nedavno na aktualnom Euru pokazala naša reprezentacija.  Cure su stvarno za veliku pohvalu jer su strašno vrijedne, odane su, ono što se kaže srce na terenu ostavljaju i kad ne mogu one daju sve od sebe. Bilo je trenutaka kada je bila i kiša i snijeg, a one su dolazile uredno na trening i ispunjavale sve svoje obaveze, hvali ih trener.

Ženski razgovori? Da, i ovdje su top tema dečki. Ali oni dečki o kojima trenutačno i većina nas govori.  Mislim da će naša nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu daleko dogurati i da će danas protiv Češke pobijediti, Larina je prognoza. Iva, kapetanice nešto je opreznija - mislim da će biti izjednačeno, 1:1. Dok najmlađa vjeruje u svoj nogometnog uzora – Maria Mađukića. Zato što se meni sviđa kako igra i jednom sam dobila od njega autogram.
 
A budući da su čak 23 djevojke iz ovog kluba članice i naše ženske nogometne reprezentacije, kako je krenulo, u bliskoj će budućnosti one dijeliti autograme.