Svjetski dan glazbe

Svjetski dan glazbe (franc. Fête de la Musique; engl. World Music Day) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

U organizaciji Hrvatske glazbene unije Svjetski dan glazbe obilježava se i u gradovima diljem Hrvatske. Pogledajte popis lokacija i izvođača.

Jedan od koncerata, u 20.20 na zagrebačkom Trgu maršala Tita, održat će i  ženski vokalni etno-sastav Čipkice.

Čipkice su utemeljene 2008. na poticaj glazbene umjetnice Lidije Dokuzović, koja je vodila Čipkice do 2012. godine. Trenutno je Čipkicama voditelj Krunoslav Šokac, etnolog i solist Ansambla LADO.

Svojim osebujnim glasovima njeguju i populariziraju tradicijsku glazbu Hrvatske i svijeta. Njeguju nesvakidašnji izričaja u kojem se skladno isprepleću urbano i folklorno. Njihov je poseban doprinos približavanje tradicijske glazbe mlađoj gradskoj publici pozicioniranjem na klupskoj sceni, gdje su zanimljive i rado viđene gošće. Veseli ih pjesmom pomoći i humanitarnim zbivanjima, promociji kulturnih dobara i manifestacijama s ciljem promicanja tolerancije i međuljudskog poštivanja, a naročito  podupiru manjine i druge ranjive skupine.

Acapella izvedbom 'Ljelje-slavonske kraljice' u Dobrom jutru na najbolji su mogući način pozvale sve da danas proslave Svjetski dan glazbe: