Školski vrt Trnoslav

U posljednjim danima školske godine zagrebačka Osnovna škola Davorina Trstenjaka organizirala je vrtnu zabavu. Svojim se vrtom zaista imaju razloga pohvaliti, zavirite u vrt Trnoslav.

Ovaj vrt smješten je u samom središtu Zagreba. Zove se Trnoslav, kao iz neke dječje priče, a to zapravo i jest, jer za njega se brinu male ruke učenika OŠ Davorina Trstenjaka. Ovdje rastu u ljubavi biljke i djeca te stvaraju vrtlarske priče već tri godine. Uz pomoć učenika, roditelja, Zrinjevca, Udruge Oaza i zajednice općenito uspjeli smo napraviti u centru grada ovako lijepi prostor na 100 m2, ističe Darko Cindrić, ravnatelj škole. A Mile Drača iz udruge Oaza dodaje, glavni cilj projekta 'Oaza za djecu' je pomoći djeci da se ponovno povežu s prirodom tako da djeci omogućimo praktično iskustvo rada u vrtu.  I roditeljima se sviđa ovaj projekt jer, kažu, djeca nauče da hrana ne raste u dućanu nego se ona mora posaditi i paziti na nju. Obrada tla, oblikovanje gredica, sjetva i briga za vrt, sve ovdje djeca uče. No i više od toga. U vrtu koristimo i englesko nazivlje za voće i povrće, tako da djeca uče praktički od 1. razreda kako pojedino povrće kaže na engleskom. Imamo i strane volontere koji mogu govoriti s djecom na engleskom, objašnjava Mile.

Volonteri su pomogli oplemeniti vrt raznim ukrasima, no glavni ukras ipak su bogati i brojni plodovi u njemu, uzgojeni na zdrav način, prema pravilima tzv. organskog vrtlarenja. Kako cilj nije proizvodnja nego edukacija, a nastava je završena i susjedi su, uz najavu, dobrodošli u vrtu.