NSK: Izložba u povodu 200. obljetnice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog

Ove godine obilježava se 200. obljetnica rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog, iznimnog hrvatskog znanstvenika poznatog po tome što je u Hrvatskom saboru održao prvi govor na hrvatskom jeziku zahtijevajući da hrvatski postane službeni jezik.

Ivan Kukuljević Sakcinski, povjesničar, književnik, leksikograf i političar, koji je u jednom trenutku razočarao svog oca jer se nije posvetio vojnom pozivu, bio je najsvestraniji hrvatski intelektualac 19. stoljeća. Utemeljitelj je modernih znanstvenih disciplina u Hrvatskoj - historiografije, arhivistike, bibliografije, etnologije, muzikologije, književne povijesti. 1857. objavljuju knjigu Izvjestje o putovanju kroz Dalmaciju u Napulj i Rim. Na tom je putovanju tragao za hrvatskom kulturnom baštinom.

Osnivač je i arheološke znanosti u Hrvatskoj. Prvi je shvatio vrijednost našeg dragog kamena hrvatskog jezika, Baščanske ploče. Baš je na Baščansku ploču Kukuljevića upozorio župnik Petar Dorčić. On ju je predstavio znanosti nakon što ju je pri svjetlosti svijeća počeo iščitavati, vjerojatno na koljenima jer je tada bila ugrađena u pod crkve svete Lucije.

Ivan Kukuljević Sakcinski afirmirao je Hrvate kao stari, politički i povijesni europski narod južnoslavenske grane. Predsjednik je Matice hrvatske do svoje smrti, organizira Društvo za jugoslavensku povjestnicu i starine. Kao arhivar Zemaljskog arhiva organizira povrat dijela hrvatskog gradiva iz Mađarske i počinje ga objavljivati.

Kukuljevićeva rukopisna i knjižna ostavština vrlo je bogata. Iako se čuva u mnogim našim ustanovama, od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, on sam ju je pažljivo vodio kao jedinstvenu cjelinu, a razbijena je vjerojatno nakon njegove smrti. Bacimo pogled i na njegov glasoviti govor na hrvatskom jeziku u Saboru 1843. nakon kojeg je hrvatski postao službeni jezik.

U mnogim se ustanovama obilježava ova obljetnica prigodnim izložbama, a ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je izložbu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici: