'Soljenje mora' u Kostreni

Turistička zajednica Općine Kostrena organizirala je cjelodnevno slavlje ljetnog solsticija i Svjetskog dana glazbe kao najbolji početak ljeta u Kostreni.

'KosTrenskiSOLsticij' započeo je neprekidnim koncertom raznih izvođača s prvom minutom izlaska sunca u 5:15 sati i trajat će do posljednje minute zalaska sunca solsticijskog dana, ujedno i prvog dana ljeta. Istovremeno, s plaže se raznim aktivnostima šalje i snažna ekološka poruka o klimatskim promjenama i očuvanju okoliša. 

Naime, centralno događanje 'KostrenskogSOLsticija' je performans Hrvoja Djukeza, Borisa Greinera i Alena Fućka pod nazivom 'Soljenje mora'.

Oni su pronašli način na koji doskočiti dvjema oprečnim teorijama o klimatskim promjenama. Prema prevladavajućoj teoriji, uslijed globalnog zagrijavanja polarne kape se otapaju i prijete podizanjem razine mora. Druga teorija zastupa mišljenje kako globalno zagrijavanje samo nakratko zapravo odgađa ledeno doba. Koja god od ovih teorija bila ispravna, autori će nam na svoj satiričan način ponuditi univerzalno rješenje, a to je upravo - soljenje mora.
U prvom slučaju otapanja polarnih kapa, u more bi pristigla nova velika količina slatke vode i time bi se smanjio salinitet mora što bi uzrokovalo nepredvidive posljedice za morsku floru i faunu. Rješenje bi zato bilo  - soljenje mora. U drugom slučaju tj. u slučaju dolaska novog ledenog doba, značajan dio morske površine bi se zaledio, a da bismo spriječili zaleđivanje našeg Kvarnera moru ćemo,naravno, dodavati soli.

Neposredno po zalasku sunca, a time i po završetku 'Kostrenskog solsticija' na istoj lokaciji bit će upriličeno praćenje nogometne utakmice Hrvatska - Španjolska na velikom ekranu.